Šta zatvara male pumpe?

Vlasnici pumpi traže od resornog ministarstva izmenu Pravilnika o minimalnim tehničkim uslovima za obavljanje trgovine naftom i derivatima.

Izvor: B92

Subota, 16.02.2013.

10:44

Default images

"Primena novog Pravilnika već je dovela ili će u kratkom periodu dovesti do toga da 3.000 zaposlenih u ovim preduzećima ostane bez posla”, navodi se u inicijativi Udruženja koje okuplja vlasnike 600 pumpi u Republici.

"Proverom smo utvrdili da takav pravilnik ne postoji ni u jednoj državi Evrope, verovatno ni u svetu. Međutim, na inicijativu za njegovu izmenu, upućenu ministru Rasimu Ljajiću 5. decembra prošle godine, nismo dobili nikakav odgovor, ni usmeni ni pisani", kaže za Politiku Lazo Antonijević (61), član UO Benzinskih stanica Srbije.

Stari Pravilnik, inače, propisivao je gotovo istovetne tehničke uslove za skladištenje robe, ali sa izuzetno velikom razlikom u delu koji se tiče zapremine skladišta i rezervoara. Po starom, naime, skladištar je morao da raspolaže rezervoarima ukupne zapremine 2.000 kubnih metara (po 500 za evrodizel i benzine, 1.000 za tečni naftni gas), dva vozača i drugu obučenu radnu snagu kako bi mogao da se bavi trgovinom na veliko.

Agencija za energetiku izdala je 300 tih, takozvanih "velikih licenci” pa su i relativno male pumpe mogle da se uključe u isporuke, uglavnom tranzitne.

Međutim, po novom Pravilniku od svih veletrgovaca u ovoj oblasti zahteva se da imaju rezervoare ukupne zapremine 9.000 kubika. Prema rečima Antonijevića, ti tranzitni poslovi, koji sa pojedinim partnerima traju i decenijama, omogućavali su malim pumpama da prežive, "dok potreba prethodnog skladištenja ionako ne postoji jer se radi o skupoj robi”.

Vlasnici benzinskih stanica smatraju da su odredbe novog Pravilnika apsolutno nerealne "jer suštinski može da ih ispuni jedino NIS a.d.”, te da je tekst suprotan odredbama člana 21. Ustava Republike Srbije koji garantuje zaštitu od diskriminacije, i člana 82. Ustava kao garanta otvorenog i slobodnog tržišta.

"Prihvatamo nameru države da zavede red u našoj delatnosti, ali neke činjenice su prenabregnute. Naime, u 90 odsto slučajeva roba je kupovana od jedinog domaćeg proizvođača i odmah prodavana, bez skladištenja. Povrh svega, zakonodavac nema objašnjenje šta ćemo sa mazutom i bitumenom. Njih ne možemo da propustimo kroz pištolj jer se čuvaju i prodaju na temperaturi od 120, odnosno 220 Celzijusa", kazao je Antonijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: