Saradnja Srbije i Rusije u agraru

Ministar poljoprivrede Goran Knezević kaže da je u Moskvi sa ministrom poljoprivrede Rusije Nikolajem Fedorovim potpisao Memorandum o saradnji u poljoprivredi.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

16:52

Default images

Knežević je rekao da Memorandum predviđa saradnju u oblasti nauke i tehnologije, odnosno prenos znanja i iskustva, a da su razgovarali i o nastavku započete saradnje u agrondustrijskom kompleksu.

On je naveo da su ruski investitori zainteresovani za ulaganje u poljoprivredu Srbije, kao i za plasiranje srpskih prozivoda na ruskom tržištu, naročito smrznutog voća i povrća i konditorske industrije.

"Zainteresovani su za prerađivačku industriju i agroindustrijski kompleks, gde bi mogli da prerađuju sirovine koje se proizvode u Srbiji i da ih uvoze na rusko tržište, naročito smrznuto voće i povrće i konditorske proizvode", rekao je Knežević.

Knežević je ocenio da je trgovinska saradnja dve zemlje povećana prethodnih godina, ali da ima mogućnosti za veću razmenu.

"Obim razmene poljoprivrednih proizvoda je oko 220 miliona evra. Srbija beleži suficit, jer izvozi 150 miliona evra, ali to nije dovoljno, jer je rusko tržitse ogromno i možemo da plasiramo mnogo više naših proizvoda", kazao je Knežević.

Kako je dodao, da bi srpski prozivodi bili plasirani na rusko tržište potreban je kvalitet, ali i kontinuitet u snabdevanju tog tržista.

"Moramo se dogovarati sa našim poljoprivrednim prozivođačima da se udružuju i pojavljuju sa većim količinama robe u Rusiji", kazao je on.

Knežević je rekao da su osnovane i radne grupe u oblasti poljoprivrede koje će u narednom peridu raditi na tome da saradnja Rusije i Srbije u obalsti poljoprivrede bude što intenzivnija.

"Radne grupe će da razmotre sva pitanja i da krajem marta sa određenim zaključima izađu pred ministarstva poljoprivrede Srbije i Rusije", dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: