Trgovci mogu da sakriju proizvođača

Nov Zakon o trgovini omogućava trgovinskim lancima da na takve artikle stave samo svoje ime, ali ne i naziv firme koja je proizvod napravila.

Izvor: Politika

Četvrtak, 14.02.2013.

18:41

Default images

Time bi potrošači mogli da ostanu bez dragocene informacije o tome iz čijih pogona na police stižu ovi artikli, navodi Potrošač.

Konkretno, to znači da bi na pakovanju nekog proizvoda Premije ili “K plusa” umesto imena fabrika pisali samo Delez Srbija ili Idea.

Javna je tajna da proizvode trgovačkih marki prave gotovo nepoznati, mali proizvođači, ali isto tako i oni najveći koji u istim tim lancima prodaju i svoje, skuplje artikle.

U odbranu ovog propisa, u ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine kažu i da, ukoliko trgovac odluči da stavi svoje ime na deklaraciju proizvoda umesto naziva proizvođača, on time preuzima i sve druge obaveze iz Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, Zakona o bezbednosti hrane, Zakona o zdravstvenoj ispravnosti predmeta opšte upotrebe i svih drugih srodnih propisa.

U trgovinskom lancu Delez kažu da ove izmene predstavljaju “značajan korak u osavremenjivanju domaćih zakona, jer se, pre svega, na ovaj način prvi put u domaćem zakonu predstavljaju privatne robne marke”.

Da se na ovaj način otklanja prepreka za dalji razvoj proizvoda trgovačke marke u Srbiji, smatraju u Ministarstvu trgovine. Međutim, postavlja se pitanje kakav interes ima država da trgovci razvijaju svoje robne marke i zar to nije pitanje poslovne strategije lanca, a ne posao Ministarstva trgovine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: