Riba u prodavnicama nema parazite

U anliziranoj rečnoj ribi koja se prodaje u prodavnicama nije utvrđeno prisustvo parazita, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

17:15

Default images

"Uzorkovanjem rečne ribe iz prometa nije utvrđeno prisustvo parazita, što ukazuje da se ne radi o zabrinjavajućem stepenu invazije", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo se oglasilo povodom navoda Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu da je otkriven parazit iz roda Eustrongilus koji napada rečne ribe.

Kako ističu u Ministarstvu poljoprivrede u čijem sastavu je Veterinarska inspekcija, ribu treba kupovati na mestima koja su registrovana i pod nadzorom, a ne izlovljenu ribu sa nelegalnih i improvizovanih tezgi ili iz gajbica na ulici.

Građani su savetovani da prilikom kupovine rečne ribe obrate pažnju na boju, miris i izgled ribe i da sve sumnje prijave veterinarskoj inspekciji.

Kako navode u Veterinarskoj inspekciji taj parazit nije opasan ukoliko se dobro termički obradi,a ubija ga i niska temperatura, tako da ni od smrznutih riba ne postoji bojazan.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede nadležna je za kontrolu bezbednosti hrane, a veterinarska inspekcija sprovodi nadzor nad prometom izlovljene ribe koja je izložena prodaji.

Nakon što su se pojavile informacije da se u rečnoj ribi pojavio paraziti, pojedini prodavci sa beogradskih pijaca požalili su se da im je promet vidno opao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: