Sunoko može da kupi Helenik šugar

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je uslovno Kompaniji Sunoko koncentraciju, koja bi nastala kupovinom grčke industrije Helenik šugar.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.02.2013.

16:48

Default images

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu te komisije, kompaniji Sunoko postavljena su dva uslova.

Prvi uslov je da Sunoko, ako pobedi na tenderu za kupovinu Helenik šugara, proda jednu od šećerana koju ta grčka kompanija ima u Srbiji, a drugi da Komisiji dostavlja sadržinski unapred definisane šestomesečne izveštaje.

Kompanija Sunoko koja je deo MK grupe, najveći je proizvođač i izvoznik šećera u Srbiji, gde poseduje šećerane u Vrbasu, Pećincima, Kovačici i Baču. U vlasništvu Helenik šugara su dve šećerane u Srbiji - Fabrika šećera "Crvenka" i Fabrika šećera "Šajkaška" u Žablju.

Precizira se da bi Sunoko nakon eventualne kupovine Helenika, na predviđeni način i u predviđenom roku, morao da otuđi fabriku šećera "Šajkaška" iz Žablja, koja je trenutno pod kontrolom kompanije Helenik šugar.

Time bi, kako se navodi, tržišni udeo Sunoka u odnosu na ukupni nominalni kapacitet prerade šećerne repe svih učesnika na tržištu proizvodnje šećera u Srbiji bio sveden na oko 65 odsto.

Drugi uslov, odnosno skup mera ponašanja pod kojim se odobrava koncentracija sa Helenik šugarom u Srbiji, sastoji se iz obaveze Sunoka da Komisiji dostavlja sadržinski unapred definisane šestomesečne izveštaje, s tim da ta obaveza traje do momenta ukidanja carinskih i drugih dažbina koje se plaćaju pri uvozu šećera u Srbiju.

Komisija ističe da se uslovno odobravanje te koncentracije temeljilo na bitno drugačijem činjeničnom stanju koje je utvrđeno za 2012. U odnosu na 2011, kada je zabranila sprovođenje iste koncentracije.

To se pre svega odnosi na oblast primenjene politike cena od strane društva Sunoko, po kojima je to društvo prodavalo šećer domaćim odnosno inostranim kupcima, što je Komisija ustanovila tokom sprovedenog predmetnog ispitnog postupka, navodi se u saopštenju.

Komisija za zaštitu konurencije navodi da je u 2012. godini, u odnosu na 2011. godinu, bio potpuno drugačiji odnos uporednih cena (prosečna prodajna cena) prema domaćem i stranom kupcu.

Utvrđeno je, kako se navodi, da su tokom 2012. godine, prosečne prodajne cene kompanije Sunoko za domaće kupce bile niže za oko 10,4 odsto u odnosu na one po kojima se u prošloj godini šećer prodavao inostranim kupcima.

Komisija ističe da će predviđenim i propisanim mehanizmima i načinom praćenja i redovnog izveštavanja, kontinuirano ceniti usklađenost ponašanja dominantnog tržišnog učesnika u odnosu na odredbe Zakona o zaštiti konkurencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: