Razvoj moguć i bez demokratije?

Munjeviti privredni rast mnogih zemalja u kojima se ne poštuju ljudska prava, pokazuje da politička sloboda nije nužan preduslov ekonomskog razvoja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2013.

13:19

Default images

Indeks demokratskog razvoja (IDD) za 2012. ipak pokazuje da je demokratski razvoj u pojedinim državama išao ruku pod ruku sa ekonomskim.

Naime, zagovornike slobodarskih ideja i demokratskog pravnog poretka mogao bi da obraduje ekonomski razvoj nekih latinoameričkih držva. Tako su, prema IDD-u, Kosta Rika, Čile i Urugvaj bile najuspešnije nacionalne ekonomije u regionu.

S druge strane, Gana, Bocvana i Južnoafrička Republika u Africi važe za uzorne primere. Stručnjaci predviđaju da bi te zemlje srednjoročno mogle da beleže privredni rast od čak šest odsto.

"Demokratija utiče na ljudski razvoj, na primer na zdravlje i obrazovanje, a to prati i privredni razvoj", objašnjava Jerg Faust iz nemačkog Instituta za razvojnu politiku i dodaje kako se takav uticaj primećuje i u afričkim državama.

Dugo vremena se verovalo da ekonomski razvoj neke zemlje zavisi od stepena demokratije koja u njoj vlada. Prema toj teoriji, demokratija garantuje političke i građanske slobode i omogućuje građanima i preduzetnicima da preuzmu inicijativu, a to su važni faktori za razvoj.

I “čvrsta ruka” ume da vodi ekonomiju

Pokazalo se, međutim, da ima puno primera zemalja s autoritarnim režimom koje u dužem vremenskom periodu beleže značajan privredni rast.

Jerg Faust navodi primer Meksika između 1940-ih i 1960-ih ili Kine u poslednje dve-tri decenije, a tu su i neki autoritarni režimi u Africi poput onoga u Etiopiji i Ruandi.

"Ove zemlje pokazuju da je i u takvim režimima moguće ostvariti privredni rast", zaključuje Faust.

U Kini vlada nerado toleriše nezavisne inicijative i udrućenja. Vlada Ruande je poznata po tome što svoje kritičare stavlja iza rešetaka, a etiopijski režim blokira internet stranice opozicionih grupa - a ipak se ekonomije ovih zemalja značajno razvijaju.
Ruanda i Etiopija beleže sjajne ekonomske rezultate u Africi (sxc.hu)
Sa 8,1 i 9,7 odsto pricrednog rasta, Ruanda i Etiopija beleže znatno višu stopu od ostatka subsaharske Afrike. To su frapirajuće brojke, ali one su logične, tvrdi Kuaku Kofi, docent za analize i razvoj sa Univerziteta Vitvatersrand u Južnoafričkoj Republici.

"Da bi neka zemlja ostvarila privredni rast, potrebna je izvesna disciplina, a za tu disciplinu je potrebna čvrsta ruka. Postoje zemlje u kojima je za određivanje privrednih prioriteta zaslužno vođstvo koje vlada čvrstom rukom”, kaže Kofi.

I Jerg Faust sa nemačkog Insituta za razvojnu politiku ima objašnjenje za to što su neke autoritarno vođene države uspešne u ekonomiji - njima je uspelo da ostvare određenu političku stabilnost koja pruža sigurnu podlogu za privredni razvoj.

Prema njegovim rečima, postoji još jedan činilac - inkluzivnost. Države kao što su Meksiko, Kina i afrčke autokratije imaju relativno velike stranke i preko njih dolaze do širokih interesnih grupa poput poljoprivrednika ili sindikalaca.

Ko profitira – pojedinci ili svi?

Upitno je, međutim, da li od ekonoskog u ovakvim zemljama profitira veći deo stanovništva? Ne orijentišu li se autokrate previše na privredni rast zanemarujući pri tom obrazovanje i zdravlje?

"Dolazi do poboljšanja i na apsolutnom nivou ljudskog razvoja, kao na primer, u smanjenju siromaštva i boljoj zdravstvenoj preventivi", smatra Faust.

U Indeksu ljudskog razvoja koji, između ostalog, uzima u obzir i prosečno životno doba u kojem stanovnici neke zemlje umiru, školsko obrazovanje i stopu siromaštva - zemlje poput Kine, Etiopije i Ruande su se znatno popravile.

Ipak, prema rečima Fausta, jedno izvesno. "Nejednakost dramatično raste", upozorava on. U autoritarnim režimima profitira jedna relativno mala grupa - u nadproporcionalnim razmerima.

Lajal Vajt sa Gordon instituta za ekonomske nauke u Pretoriji, s druge strane, veruje da od ekonomskog razvoja dugoročnu korist ima čitavo stanovništvo.

"Stanovništvo profitira, iako ne onako brzo kako bismo mi to želeli. To je vrlo spori proces", ocenjuje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: