Da li Alpina nastavlja obilaznicu?

Kompaniji Alpina, koja gradi obilaznicu oko Dimitrovgrada, danas ističe rok za dostavljanje plana za nastavak radova na toj deonici Koridora 10.

Izvor: B92

Nedelja, 10.02.2013.

16:54

Default images

Nadležni su se na taj korak odlučili zbog probijanja rokova, pa će ako ne budu nastavljeni radovi, novim tenderom biti uveden u posao drugi izvođač.

U Koridorima Srbije potvrđuju da sa Alpinom postoji i problem sa konaćnom cenom.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić obećao je da će do 2014. godine ceo Koridor 10. biti završen. To obećnje ministra i dalje stoji, baš kao i mašine za koje se ne zna da li će nastaviti sa poslom. Zbog kašnjenja od 18 meseci od Alpine se traži tačna dinamika radova.

U Koridorima kažu, ako i to ne bude ispoštovano, tražić se neko drugi da završi posao.

"Ukoliko se radovi uopšte ne nastave Koridori su pripremili sve da uđemo u proceduru raskida ugovora. Mi to i moramo da uradimo jer će Svetska banka ukoliko Alpina ne nastavi sa radom, početi proces raskida ugovora za raskid o korišćenju tih sredstava", kaže Dmitar Đurović, direktor Koridora Srbija.

Uz kašnjenje, problem je i cena. Baš kao i prilikom gradnje mosta kod Beške, Alpina je ugovorila posao za jedan iznos, a potom pravdajuć to problemima u izvodjenju radova, tražila neuporedivo više. Sada za obilaznicu kod Dimitrovgrada traže dodatnih 74 miliona evra. U Koridorima smatraju da je verovatna pozadina priče niža ponuda jer kompanije pa i Alpina često računaju na neurađenu eksproprijaciju i loše projekte da bi mogle da podnesu odštetne zahteve i zarade više.

"Alpina je ugovor potpisala 2010. Dampingovane cene moraju da budu istorija. Svi koji se ubuduće budu javljali moraće da obrazlože zašto su nešto dali ispod cene. Da li je njihova namera u startu loša, da li je njihova namera da uopšte ne rade, da možda uzmu avans pa odu odavde. To se više neće dešavati. Država je stala iza toga i nova strategija je takva da posao mora da se radi kako treba", kaže Đurović.

To očekuju i u Svetskoj banci koja je obezbedila sredstva za deonicu. Potvrdjuju da je u prethodnom periodu povučeno manje para i da su one mogle da se potroše bolje. U banci ipak očekuju da će ove godine biti drugačija situacija.

U slučaju da se ipak nastavi dinamika kao prošle godine i pretprošle, znači sporija, može se dogoditi na kraju godine da je mnogo malo para potrošeno od kredita, i da menadžment Svetske banke, s obzirom da je ogroman kredit, najveći koji imamo u Srbiji, postavi pitanje zašto se te pare ne troše.

Takodje SB može i da razmotri možda alociranje pare na projekte koji bolje idu. Nadležni ne oćekuju da će se to desiti, ali je to jedna od mogućnosti ako se radovi ne nastave punim intenzitetom.

U Koridore još nije stigao plan dinamike radova. Da li je Alpina poslala taj dokument javnost bi mogla da sazna prvog radnog dana u nedelji. Zaposleni u Alpini rekli su nam da nisu ovlašćeni da daju izjavu. Do izjave nismo mogli da dodjemo ni kod Eptise. U kompaniji koja radi nadzor radova, kažu da ih u tome sprečava ugovor koji imaju sa Koridorima.

Ekonomista Milan Kovačević kaže da je neophodno promeniti pristup u izradi građevinskih planova i dokumentacije, ali i prema izvođačima radova kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali.

"Tu bi trebalo da budemo kadrovski pojačani, da pravimo bolje ugovore, morali bismo da pravimo bolje pripreme. Ono što bi bilo vrlo važno je da učimo na našim greškama i pravimo crnu listu sa onima koji su loše radili, pa da ubuduće ne ulazimo u poslove sa njima", kaže Kovačević.

Nadležni saopštavaju da baš to i jeste u planu, ali da se na spisku onih koji nisu radili kako treba neđu ne samo firme, već i pojedinci, i da ć se od njih tražiti i odgovornost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: