Prodavnica halal hrane ovog meseca

Prva prodavnoca halal hrane u Srbiji trebalo bi da bude otvorena 27. februara u Bogradu, saopštila je Halala agencija Islamske zajednice Srbije.

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

14:18

Default images

Direktor sertifikacije Halal agencije Zaki Shaltaf rekao je da će u prodavnici, koja će biti smeštena preko puta Bajrakli džamije u Beogradu, biti prodavani mleko i mlečni proizvodi, ali i meso i prerađevine od mesa.

Kako je precizirao, svoje proizvode ponudiće mlekara "Zornić" iz Tutina, mlekara "Milkop" iz Raške, mlekara "Fas" iz Sjenice, mlekara "Sjeničanka" iz Sjenice, mlekara "Ljin" iz Novog Pazara i sjenička klanica "Giljeva".

"Cene proizvoda u halal šopu biće formirane po aktuelnim tržišnim cenama sličnih proizvoda u klasičnim prodavnicama", rekao je Shaltaf.

U Halal agenciji Srbije smatraju da je domaće halal tržište neiskorišćeni potencijal i da ima mogućnost da se razvije i predstavi međunarodnom tržištu halal hrane koje je jedno od najbrže rastućih i koje ima 1,8 milijardi kupaca.

Otvaranje prve prodavnice halal hrane omogućeno je potpisivanjem memoranduma o saradnji Vlada Srbije, Američke organizacije za međunarodni razvoj (USAID) i Halal agencije Srbije sa klasterom preduzeća "Čuvari tradicije - Pešter, Kopaonik i Golija", početkom decembra prošle godine.

Halal sertifikat se dodeljuje proizvodima koji su nastali po pravilima koje poštuju pripadnici islamske zajednice. Halal način ishrane je svojstven islamu i predstavlja obavezu za muslimanske vernike, a podrazumeva poseban način uzgoja i klanja stoke, kao i zabranu korišćenja pojedinih vrsta mesa, pre svega svinjskog, ali i alkohola, kao i pojedinih doadataka hrani.

U Srbiji halal sertifikat već poseduju neki od velikih proizvođača hrane poput Mlekare Subotica ili "Dijamanta" iz Zrenjanina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: