Novi presedan: SAD tuži i Mudis

Deonice rejting agencije Mudis potonule su obzirom na spekulacije o federalnoj tužbi zbog pogrešne procene rejtinga.

Izvor: SEEbiz

Subota, 09.02.2013.

11:52

Default images

Navodi se da su procene deimično odgovorne za izbijanje finansijske krize 2008. godine.

Ministarstvo pravosuđa, ali i nekoliko američkih saveznih država razmatra tužbu protiv Mudisa, prenose mediji.

Izvršni direktor ove rejting agencije Rejmond MekDaniel izjavio je kako nema nikakvih saznanja da Ministarstvo pravosuđa priprema tužbu protiv kompanije. Analitičari vide veliki rizik u deonicama Mudisa.

"Ako je pitanje samo kad, a ne i hoće li postupak biti pokrenut, tada deonice jednostavno ne treba kupovati", kaže analitičar BTIG-a Mark Palmer.

Mudis je već suočen s optužbama za prevaru od strane privatnih investitora poput Abu Dhabi Commercial Banka, King Countyja i ostalih koji su ga tužili zbog gubitaka u Cheyneu, strukturiranom investicionom proizvodu.

Optimizmom su još uoči samog sloma tržišta zračila i druga dva diva među agencijama , S&P i Fič . U trenutku sloma mnogi sporni papiri procenjeni su najboljom mogućom ocenom . Vodeće agencije su pogrešno procenile stabilnost američkog hipotekarnog tržišta što je mnoge ulagače odvelo u propast .

Ishodu procesa mogao bi pridoneti i zaključak koji je nakon rasprave o posledicama finansijske krize doneo američki Kongres i u kojem su rejting agencije proglašene delimično odgovornim za " finansijsku katastrofu " .

Podsetimo, Sjedinjene Američke Države će uskoro pokrenuti istorijsku parnicu protiv kompanije "Standard end Purs" zbog rejtinga objavljenih pred početak finansijske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: