I sapun nam je postao luksuz

Uvozni sokovi, vina, namazi, konzervirana hrana, pojedine vrste domaće zimnice, kao i kućne hemije, samo su neki od proizvoda koji su poskupeli ove nedelje.

Izvor: B92

Subota, 09.02.2013.

10:10

Default images

Većina proizvoda sa ove liste skuplja je od jedan do šest, sedam odsto, a neki uvozni artikli i do 40 odsto.

Kao glavni uzrok dobavljači navode skuplje sirovine i troškove poslovanja.

Cene nekih artikala povećane su i do 40 odsto. To se pre svega odnosi na skuplje riblje namaze. Tako je tunjevina od 160 grama sa 265 poskupela na čak 389 dinara, a neke salate od 320 grama sada su 690 dinara, dok im je prethodna cena bila 496 dinara. Trgovci kažu da kod osnovnih namirnica - mleka i mesa tokom februara ne očekuju veća pomeranja cenovnika. "U prvih pet meseci ove godine mogu se očekivati inflatorni pritisci zbog rasta cena pod kontrolom države, kao što su struja, gas, akcizna roba, dok u drugoj polovini godine može da dođe do pada cena", izjavio je Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja.

Ukoliko poljoprivredni rod bude prosečan, u uslovima opadajuće kupovne moći, koji je veliki teg proizvođačima i trgovcima da ne pomišljaju na neracionalno povećanje svojih cena, u 2013. se može očekivati jednocifrena stopa inflacije. Malo je, ipak, verovatno u projektovanim okvirima od 5,5 odsto, već je realnije računati sa rastom cena od 7,5 odsto.

Jaja će poskupeti već od sledećeg meseca, jer se u ovom periodu godine smanjuje broj nosilja. Za komad na tezgama sada treba platiti od devet do 14 i 15 dinara, a u supermarketima cena im ide i do 17 dinara.

"Početkom marta očekuje se blagi skok cena jaja na tržištu, koja će uoči Uskrsa da poskupe najviše 10 do 15 odsto, odnosno dinar, dva po komadu", kaže Dragiša Jović, direktor firme „Mikros“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: