Mladi stručnjaci "beže" u Rusiju

Raste broj strane radne snage u Rusiji – mladi stručnjaci iz zemalja EU i SAD svesno biraju Rusiju kao destinaciju za život i sticanje radnih iskustava.

Izvor: Capital

Subota, 09.02.2013.

10:04

Default images

Prema podacima brojnih agencija za zapošljavanje, i radnici, naročito mlađi, iz zemalja članica Zajednice Nezavisnih Država, na primer, iz Tadžikistana ili Moldavije, spremni su da rade sve poslove, uključujući i one za koje nije neophodna visoka kvalifikacija.

Dobro obrazovani, koji potiču iz Evrope ili Amerike, nisu zainteresovani za poslove čišćenja snega, dvorišta ili ulične prodaje. Oni žele visoke prihode, dobre plate, a u Rusiji ih mogu naći.

Tako je rusko tržište rada, neočekivano i za same Ruse, postalo veoma privlačno. U Rusiji menadžeri srednjeg i višeg ranga zarađuju više nego na istim pozicijama u Evropi i Americi.

Strani stručnjaci dolaze, ne obraćajući pažnju na to što inostrani građani plaćaju veće poreze od samih Rusa. U Rusiji su porezi na lični dohodak 13 odsto, a strancima se zaračunava čak 30 odsto. To je, ipak, i dalje manje nego u većini zapadnoevropskih zemalja, iako su tamo visoki prihodi.

Rusija pokušava da smanji zavisnost svoje ekonomije od energetike i industrije sirovina i da razvija visokotehnološki sektor. Grade se novi tehnoparkovi, inovacioni centri, klasteri. U ovim segmentima takođe su neophodni inostrani specijalisti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: