Železara dobija samo - šansu

Ruski Uralvagonzavod trebalo bi da u februaru donese konačnu odluku oko kupovine Železare Smederevo, izjavio je predstavnik Rusije u Srbiji Aleksandar Hripunov

Izvor: Tanjug

Sreda, 30.01.2013.

13:55

Default images

Postoje šanse da ishod bude pozitivan, rekao je Hripunov na skupu u Privrednoj komori Srbije (PKS), istakavši da konačna odluka, ipak, zavisi od menadžmenta "Uralvagonzavoda" koji se rukovodi ekonomskim interesima.

Hripunov je podsetio da je od 2003. do 2012. godine nivo ruskih investicija u Srbiji dostigao 2,5 milijarde dolara, što je 12 odsto od ukupnih investicija.

On je izrazio očekivanje da će ta cifra biti veća, za šta postoji potencijal, kako bi ruska ulaganja u Srbiju dostigla 20 odsto ukupih investicija.
Kako je Hripunov istakao, najviše investicija je u sektoru energetike, NIS Gaspromnjeft je lane uložio 600 miliona dolara, a planirana su ulaganja u preradu uljnih škiriljaca, petrohemiju, istraživanja...

Sa izgradnjom gasovoda Južni tok otvara se i mogućnost za izgradnju gasnih elektrana, naveo je on.

Prema Hripunovu, ruske zeleznice takođe dolaze na srpsko tržište kroz modernizaciju železničke infarstrukture, a dolazak Sberbanke mnogo toga će poboljšati i promeniti.

Kao važnu investiciju je pomenuo i izgradnju gasovoda Niš-Leskovac-Vranje i velike mogućnost za saradnju u oblasti turizma, malog i srednjeg biznisa.

Hripunov je rekao da će kompanija "Farmakom" iz Srbije uskoro otvoriti u Kaluškoj oblasti fabriku akumulatora i kao pozitivan primer naveo "Hemofarm" i "Sintelon" koji već posluju u Rusiji.

Predstavnik Sberbanke Grirorij Černenko rekao je da će ta banka biti most za saradnju Srbije sa Rusijom i drugim zemljama Zajednice nezavisnih država.

On je kazao da je ta banka od 24. decembra prošle godine prisutna na tržištu Srbije i da je u planu širenje mreže poslovnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: