Projekat kanala komplikovan, ali...

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva Miodrag Jocić ocenio je da bi se realizacijom projekta plovnog puta Beograd-Solun promenila slika Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2013.

14:41

Default images

Jocić je agenciji Beta kazao da je taj projekat, koji je kao ideja nastao pre više od 100 godina, komplikovan i težak jer bi moralo da se napravi više brodskih prevodnica da bi se rešila konfiguracija terena i spojili Morava i Vardar.

"Ako se taj projekat sagledava u malo širem kontekstu, šta sve može da donese, uključujući i razvoj turizma, slika Srbije bi se dosta promenila", ocenio je on.

Jocić je naveo da bi se izgradnjom plovnog kanala koji bi spojio reke Dunav, Moravu i Vardar i Beograd sa Solunom, skratio put za prevoz robe i da korišćenjem tog vida trasporta, koji je veoma racionalan, projekat počeo da se isplaćuje.

On nije mogao da precizira kolika je vrednost tog projekta ali je kazao da je reč o projektu "enormne finansijske vrednosti" imajući u vidu koji inženjerski problemi moraju da se reše.

Sa druge strane, kazao je Jocić, taj projekat bi omogućio i regulisanje navodnjavanja i toka Velike Morave, kao i razvoj poljoprivrede.

Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević započeće sutra u Kini razgovore sa potencijalnim partnerima za izgradnju plovnog kanala Beograd-Solun, koji bi prolazio kroz Srbiju, Makedoniju i Grčku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: