Plaćamo kada ne povučemo kredite

Krediti koji su nam odobreni, a nisu realizovani, skupo su lane koštali državni budžet, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Ponedeljak, 21.01.2013.

10:58

Default images

Iz republičke kase isplaćeno je čak 429,5 miliona dinara provizije na nepovučena sredstva.

Osim kamate koju država plaća na uzete kredite, plaća i kaznene provizije za zajmove koji su joj odobreni, a nisu iskorišćeni. Tako je Srbija, prema podacima Uprave za javni dug, tokom protekle godine iz budžeta platila ukupno 429,5 miliona dinara samo na ime provizije na odobrena, a nepovučena sredstva po osnovu datih zajmova.

Zvanični podaci kazuju da ima zajmova koji su nam odobreni i pre pet-šest godina, a još nisu iskorišćeni u celosti. To, međutim, i te kako košta. Doduše, pojedini krediti se povlače u tranšama, tako da celokupan iznos i ne može biti iskorišćen odmah.

Najveći problem kod kašnjenja u korišćenju povoljnih zajmova od međunarodnih finansijskih institucija su nepripremljeni projekti za koje su odgovorni sami dužnici. Zbog toga ne samo što stoje investicije i ne povlači se spreman novac, već se na to plaćaju i - penali.

Prema, takođe, zvaničnim podacima, od kredita Evropske investicione banke, za koje je garantovala Srbija, javna preduzeća iskoristila su 80 odsto od ukupno ugovorenih 924,5 milijardi dinara u proteklih 10 godina. Kod garancija po kreditima Evropske banke za obnovu i razvoj situacija je još gora: zaključno sa oktobrom, državna preduzeća povukla su svega 57,2 odsto od ugovorenih 550,28 miliona evra.

Kada se posmatraju direktne obaveze domaćih kompanija, kod kredita EIB, povučeno je manje od pola, svega 49,1 odsto od ugovorenih 596,6 miliona evra. A korisnici ovih zajmova su, osim Republike Srbije, i mala i srednja preduzeća.

„Železnice Srbije“ jedno je od preduzeća koje nije u celosti iskoristilo ugovorene kredite kod međunarodnih institucija. Od odobrenog zajma EBRD za Koridor 10 povučen je tek deo. U ovom preduzeću kažu da su spremni da „maksimalno brzo realizuju projekte modernizacije vredne oko 300 miliona evra, koji se finasiraju iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj“.

"Zajednički interes srpskih železnica i ove međunarodne finansijske institucije je da se sve procedure maksimalno ubrzaju, kreditna sredstva što pre angažuju i započne ralizacija više projekata modernizacije infrastrukture i voznih sredstava", ističu u „Železnicama, i poručuju da su već početkom marta spremni da započnu remont tri deonice na Koridoru 10, ukupne dužine 64 kilometra.

Među preduzećima koja nisu u celosti povukla ugovorena sredstva sa EPS, Srbijagas, „Putevi Srbije“, ali i Republika Srbija kao korisnik zajma...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: