Ili Al Dahra ili stečaj

Nenad Mijailović, pomoćnik ministra finansija kaže da će međunarodni sporazum koji će biti potpisan sa UAE pobrojati sve oblasti potencijalne saradnje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.01.2013.

10:09

Default images

A ona će biti u oblasti poljoprivrede, namenske industrije, saobraćaja i telekomunikacija, a očekuje se saradnja i u oblasti tehnologije.

Međunarodni sporazum će biti pravni osnov da se realizuje sve ono što je planirano. Mijailović kaže da će se osnovati zajedničko preduzeće Al Dahre, Republike Srbije i Grada Beograda.

"Svi elementi ugovora biće realizovani od strane zajedničkog preduzeća. Što se tiče imovina, u pitanju je imovina u vlasništvu poljoprivrednih kombinata sa kojima je raskinuta privatizacija i nije u pitanju državno poljopirvredno zemljište. Ovi kombinati su danas u veoma lošoj situaciji. Država je nakon raskinute privatizacije pokrenula proizvodnju i u nekoj meri uspela da ih stavi na noge, ali je to daleko od potencijala koje oni imaju", kaže Mijailović.

Ti kombinati su u restrukturiranju a po zakonu oni neće moći da budu u stom statusu posle juna 2014. godine.

"Nažalost sa ovim nivoom obaveza jedini ishod za preduzeća je stečaj. Znači mi smo alternativu stečaja i neorganizovanja proizvodnje zamenili alternativom - renomirani kupac i sto miliona evra investicija", rekao je on.

Mijailović je naglasio da će sto miliona evra biti dato za imovinu, a preko toga još sto miliona za investicije. Reč je o ukupno 200 miliona evra.

"Od tih sto miliona evra investicija, 20 odsto će biti obrtni kapital, neophodan za pokretanje proizvodnje, preostalih 80 miliona evra će biti iskorišćeno za irigacione sisteme, sisteme za navodnjavanje, agrotehničku opremu, sve ono što je neophodno da ta preduzeća rada u ponom kapacitetu", rekao je Mijailović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: