Gigant spao na jednog zaposlenog

Većina radnika Akcionarskog tekstilnog društva "Željezničar" iz Subotice napustila je ovo preduzeće zbog neisplaćenih zarada.

Izvor: B92

Nedelja, 20.01.2013.

16:23

Default images

Tako je negdašnji jugoslovenski gigant spao na samo jednog zaposlenog u proizvodnji, a još jedino funkcioniše zaštitna radionica koja zapošljava 35 invalida i osoba sa posebnim potrebama.

U novembru i decembru, poslednjih dvadesetak radnika ovog preduzeća potpisali su sporazum kojim su proglašeni tehnološkim viškom, a koji predviđa isplatu otpremnina u 12 jednakih rata, ali kada se za to steknu finansijski uslovi.

Preduzeće duguje i plate za pet meseci prošle godine, koje su bile oko desetak hiljada mesečno, u novembru je isplaćena samo akontacija od 40 procenata, dok porezi i doprinosi nisu regulisani od 2008. godine do danas.

Poptpredsednik Saveza samostalnih sindikata grada Subotica Ištvan Huđi zatražio je od rukovodstva i vlasnika preduzeća da razmotre situaciju u kojoj se preduzeće našlo, i najavio je da će ukoliko ne bude nekih pomaka podneti odgovarajuće prijave nadležnim organima.

On je podsetio da su mesec dana posle odlaska iz firme radnici trebali da dobiju zaostale plate i otpremninu, što se nije desilo, pa stoga sindikalci zahtevaju razgovore sa poslovodstvom.

“Radnici koji su dolazili na posao zapravo su samo pravili sebi trošak zbog putnih troškova i toplih obroka, sporazumni raskid ugovora o radu su potpisali, jer su procenili da bi bilo bolje da primaju nadoknadu sa tržišta rada, nego da rade besplatno”, rekao je Huđi.

U preduzeću, kako je rečeno na konferenciji za novinare, kao zasebno pravno lice postoji i zaštitna radionica koja zapošljava tridesetak osoba sa posebnim potrebama i invalide, jedini koji su ostali u preduzeću, a za čiji rad se iz državnog budžeta refundira polovina zarade.Međutim, i njima takođe kasne plate za septembar i oktobar, kao i ostatak akontacije za novembar.

Kancelarija Zaštitnika građana Subotice će, kako je najavljeno, preko programa besplatnog zastupanja pokrenuti određene zahteve za sudsku naplatu potraživanja radnika.

Zaštitnik građana Zlatko Marosiuk, na osnovu informacija o tome da se kasni sa isplatama invalidima i osobama sa posebnim potrebama, traži i pomoć nadležnih državnih inspekcija, a zahtevaće i sveobuhvatnu kontrolu poslovanja zaštitne radionice.

Prema njegovim rečima, iako zarade invalidima nisu isplaćivane, država nije kasnila sa refundacijom sredstava za taj sektor što je dovelo u težak položaj osobe koje su već socijalno ugrožene i čijim porodicama je ovo jedini izvor prihoda.

Na konferenciji je rečeno i da je u preduzeću bilo posla, da su radili za Termoelektrane u Kostolcu, Elektrovojvodinu, vodovodna preduzeća, a da para od tih poslova - nema. Na osnovu kredita kod Vojvođanske banke, kako je rečeno, zgrade su opterećene i hipotekom.

Većinski vlasnik preduzeća Aleksandar Matković, koji poseduje 52,57 procenata akcija, reagujući na tvrdnje iznete na pres konferenciji rekao je da je preduzeće još kada je kupljeno bilo opterećeno dugom od milion evra prema Vojvođanskoj banci, a koji je nastao 90-ih godina, i u međuvremenu došao na naplatu.

Matković je dodao da su uspeli da smanje taj dug na 150.000 evra. Pored toga, glavni problem su naša potraživanja za isporučenu robu u iznosu od devet miliona dinara, tako da su dobavljači blokirali račun, a na to ide i kamata, rekao je Matković i dodao da postoji šansa da račun preduzeća naredne nedelje bude deblokiran, nakon čega će početi sa ispunjvanjem svojih obaveza prema radnicima.

AD “Željezničar” Subotica privatizovan je na aukciji 6. novembra 2006. godine, a prodat je konzorcijumu okupljenom oko Aleksandra Matkovića za 13,7 miliona dinara i to posle pet neuspelih akcijskih prodaja. U momentu privatizacije zapošljavalo je 183 zaposlenih, a bilo je poznato po proizvodnji radnih uniformi i odela.

Račun preduzeća je blokiran od 26. juna prošle godine na iznos od preko 14,5 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: