"Italijo, Srbija ne može da čeka"

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je da Srbija ne može da čeka, već da mora što pre da počne da obnavlja železničku infrastrukturu.

Izvor: B92

Subota, 19.01.2013.

14:04

Default images

Mrkonjić je izrazio nezadovoljstvo zbog izjave direktora "Železnica Italije" Maura Moretija da saradnja s Kinom u železničkom sektoru Srbiju može da košta u pogledu kvaliteta.

"Kao čovek koji više od 40 godina sprovodi izradu najkapitalnijih investicija u zemlji smatram se dovoljno kompetentnim da, uz uvažavanje Moretijevog mišljenja, izrazim neslaganje kada je reč o oceni eventualnog učešća kineskih kompanija u mnogobrojnim projektima koji su predviđeni za naredni period", naveo je Mrkonjić.

Mrkonjić koji je obišao putne pravce na području Kragujevca i u okolini tog grada ocenio je da "Kinezi pokazuju visok kvalitet i vrhunsku profesionalnost".

"U to sam se uverio nekoliko desetina puta, prilikom obilaska mosta između Borče i Zemuna", istakao je ministar saobraćaja.

On je podsetio da resorno ministarstvo dugi niz godina intenzivno i aktivno sarađuje sa "Železnicom Italije", da su obavljeni mnogobrojni sastanci na najvišim nivoima i da su mnogi aspekti tih dogovora konkretizovani u izradi idejnih projekata, ali da se nije daleko odmaklo u njihovoj realizaciji.

"Naravno, italijanskim kompanijama vrata srpskog građevinskog i infrastrukturalnog tržišta su širom otvorena, pa se nadam da će i vrlo brzo uslediti konkretizacija dosadašnjih pregovora", dodao je ministar. On je istakao da Ministarstvo saobraćaja želi svim snagama i to u saradnji sa najkvalitetnijim domaćim i stranim izvođačima da promeni ukupnu situaciju na srpskim železnicama.

"Otvoreni smo za saradnju, pa se nadam da ću veoma brzo u direktnom razgovoru sa prvim čovekom Železnice Italije omogućiti srpskoj i italijanskoj strani da sve ono što smo pričali četiri godine počnemo da radimo", naveo je Mrkonjić.

Mrkonjić je ocenio da je Srbija dugo čekala da dođe u priliku kako bi železničku infrastrukturu dovela na evropski nivo.

Ministar je podsetio da je ruski kredit od 800 miliona dolara opredeljen isključivo za obnovu devastirane železničke infrastrukture, da je strateško opredeljenje i deo ukupnog master plana Srbije da to u narednih nekoliko godina bude i učinjeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: