Hotel "Beograd" kod naslednika

Agencija za restituciju donela je u pet poslednjih dana 2012. godine više od 60 rešenja o vraćanju oduzete imovine među kojima je i poznati hotel "Beograd".

Izvor: B92

Subota, 19.01.2013.

11:04

Default images

Za samo devet radnih dana u ovoj godini, Agencija je vratila još 45 lokala i dva stana ukupne površine 3.120 kvadrata. Ukupno vraćeno je 107 nekretnina.

Vraćeno je i 5,18 hektara poljoprivrednog zemljišta, 8,39 hektara šumskog i 16.864 kvadrata građevinskog zemljišta.

Te nekretnine nalaze se u Starom gradu, Vračaru, Obrenovcu, Alibunaru, Kragujevcu, Novom Sadu, Leskovcu, Sremskoj Mitrovici, Kosjeriću i Aranđelovcu.

Hotel "Beograd" bio je u svojini Vladimira Đorđevića,učesnika Cerske bitke, a kasnije predsednika Udruženja industrijalaca, kaže Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju.

"Zdanje je nacionalizovano 1948. godine. Osim nekih umetničkih slika, koje su nestale, ništa se u objektu do danas nije promenilo. Do vraćanja, hotel je bio vlasništvu države, a korisnik su "Železnice Srbije". Po zakonu "Železnice" imaju pravo korišćenja tog prostora još tri godine. Novi vlasnici su, ipak, spremni da zdanje, ukoliko se dogovore sa "Železnicom", preuzmu odmah. Plan je da hotelu vrate stari sjaj, da ga renoviraju i što je najvažnije ponude sadašnjim zaposlenima radno mesto ili socijalni program, iako ih zakon na to ne obavezuje".

Antić kaže da se proces restitucije u Srbiji obavlja iznad očekivanja. Ali problema još ima posebno kada je reč o poljoprivrednom i građevinskom zemljištu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: