Katanac za poljoprivredne kombinate

Kupovinom zemljišta, sedam poljoprivrednih preduzeća najverovatnije idu u likvidaciju, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Sreda, 16.01.2013.

21:21

Default images

Sudbina poljoprivrednih kombinata u restrukturiranju, čiju imovinu kupuju Arapi još nije poznata, ali će se ona, po svemu sudeći, ugasiti.

Tome u prilog ide i najava Ministarstva finansija da će sve zemljište koje su u zakupu koristili ovi kombinati biti ponuđeno vojvođanskim paorima. Kada se zemljište u vlasništvu proda, zajedno sa svom opremom i objektima, a ostale oranice daju drugima u najam, kombinatima neće preostati - ništa.

"Kada novac od Arapa „legne“ na račune ovih kombinata, oni će prvo morati da namire svoje dugove, pošto se prodaje samo imovina „očišćena“ od svih obaveza. Sudbina kombinata biće određena svakim pojedinačnim ugovorom, a pretpostavlja se da će se ići na likvidaciju, posle namirenja svih poverilaca. Ako preostane novca, on će ići državi kao vlasniku", objašnjavaju pravnici.

Inače, više od polovine novca prodate imovine poljoprivrednih preduzeća otići će na namirenje njihovih dugova, koji su premašili 28 miliona evra. Naime, 5.124 hektara u vlasništvu kombinata biće prodato za 51 milion evra. Koliko će kombinati dobiti od prodaje objekata i opreme na tom zemljištu, nije poznato.

Preuzimanje zaposlenih još je jedna nejasna stavka iz predugovora Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, s ozbzirom na to da novi vlasnik zemljišta nije u obavezi da zadrži svih 506 radnika.

Zvaničnici ističu da nijedan državni hektar neće biti prodat. Šest kombinata raspolaže zemljištem u svom vlasništvu, dok javno dostupni podaci govore da „Agrobačka“ iz Bača ima sve državne hektare! Ipak, kada je pre pet godina nuđena na prodaju, navedeno je da u vlasništvu ima 11 hektara šume i 691,7 hektara u društvenoj svojini. Pitanje je odakle se stvorilo još 100 hektara koje se sada sprema za prodaju?

"Podaci o zemljištu u državnoj svojini navedeni u prospektu za privatizaciju, nepotpuni su. Tih sto hektara je u međuvremenu uknjiženo kao svojina društva. Najvažnije je da u zemljišnim knjigama u ovom trenutku stoji da „Agrobačka“ ima 791 hektar u svojini", rečeno je „Novostima“ u Agenciji za privatizaciju.

Pojedini su ukazivali i na zakonsku zabranu da se poljoprivredno zemljište prodaje strancima. Ovo je izbegnuto osnivanjem nove mešovite srpsko-arapske kompanije u Srbiji, koja će biti u većinskom vlasništvu „Al Dahre“. Tako će zemlja zvanično biti prodata srpskoj firmi.

Planirano je i da „Al Dahra“, kroz novoosnovanu domaću firmu zakupi još 2.982 hektara oranica, za 250 evra po hektaru godišnje. Ovaj posao nije naišao na odobravanje stručnjaka i poljoprivrednika.

"Izdavanje zemljišta partnerima iz Emirata je kršenje važećeg Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji kaže da se sva državna zemlja izdaje u zakup putem licitacije" - ističe Đorđe Bugarin, sekretar Udruženja poljoprivrede Privredne komore Vojvodine.

Vojislav Malešev, predsednik Kluba 100 paora plus, ističe da je na nedavnoj licitaciji u Vrbasu, hekar dostigao i 80.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: