Izgradnja produktovoda od 40 mil. €

U Srbiji je u planu izgradnja sistema produktovoda, vrednih 40 miliona evra, kojim bi se jeftinije transportovali naftni derivati iz Rafinerije Pančevo.

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.01.2013.

16:28

Default images

Ti derivati su namenjeni za domaće potrebe, ali i za izvoz, rečeno je na konferenciji "Simens dani nafte i gasa".

Planira se izgradnja produktovoda Pančevo-Temišvar, ali i povezivanje Rafinerije Pančevo sa Smederevom tim cevima, najavio je pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.

On je istakao da postoji mogućnost da se gradi i produktovod od Beograda do Niša, kako bi srpska naftna industrija bila konkurentna na Kosovu i Metohiji, Makedoniji, severu Grčke i u Bugarskoj.

Time bi se rešili logistički problemi u transportu naftnih derivata i olakšao bi se izvoz goriva iz pančevačke rafinerije, koja će povećati obim proizvodnje derivata, zbog završetka modernizacije rafinerije, precizirao je Stanojević.

On je podsetio da je NIS u modernizaciju Rafinerije Pančevo uložio 550 miliona evra i da je u planu novi investicioni ciklus u tu rafineriju, od oko 200 miliona evra, istakavši da NIS radi na unapredjenju svoje maloprodajne mreže u Srbiji, ali i na širenju mreže benzinskih pumpi u BIH, Rumuniji, Bugarskoj.

Istakavši da su istraživanja nafte i gasa u Srbiji na minimumu, nasuprot povećanju proizvodnje i eksploatacije domaće nafte, on je najavio da se očekuje povećanje istraživanja u Vojvodini, ali i južno od Save i Dunava.

NIS trenutno pokazuje veću aktivnost u istraživanjima u okruženju, jer radi na dva istraživačka bloka u Rumuniji i Madjarskoj i u istočnom delu Republike Srpske,kazao je Stanojević i dodao da se ne očekuju neki spektakularni uspesi u otkriću nafte u regionu, pa ni od NIS-ovih istraživanja, a jedino se može očekivati povećanje proizvodnje gasa.

Proizvodnja nafte u Srbiji je prvi put u istoriji premašila proizvodnju u Hrvatskoj, rekao je pomoćnik ministra energetike i dodao da je potrošnja derivata u našoj zemlji približno ista kao u Bugarskoj ili Hrvatskoj, koja ima upola manje stanovnika od Srbije.

On je najavio da će Zakon o robnim rezervama biti usvojen u februaru, što će omogućiti ulaganja od 180 miliona evra u izgradnju novih i modernizaciju postojećih skladišta nafte, sa ciljem povećanja rezervi nafte za strateške potrebe Srbije.

Sve zemlje u regionu, uključujucći i Rumuniju, koja ima najviše rezervi, zavisne su od uvoza nafte i gasa, ukazao je Stanojević i naglasio da je za Srbiju važno da ima više pravaca iz kojih dobija energente.

Direktor u Javnom preduzeću Transnafta Velimir Unković naveo je da će kapacitet sistema produktovoda biti oko četiri miliona tona derivata gosišnje, a dužina cevovoda oko 400 kilometara.

S obzirom na to da se očekuje povećanje obima prerade i izvoza derivata iz Rafinerije Pančevo, izgradnja produktovoda može višestruko smanjiti troškove transporta i povećati bezbednost distribucije goriva, ali i omogućiti dopremanje poželjnih količina derivata na odredjenom mestu, kad god je to potrebno, naveo je Unković.

Navodeći da je godišnji obim transporta nafte za potrebe Srbije oko dva miliona tona, on je najavio da bi u 2013. taj transport trebalo da bude povećan zbog očekivanog rasta prerade u pančevačkoj rafineriji.

Unković je kazao da je u planu i izgradnju novih rezervoara na terminalu u Pančevu od 2014. godine, kapaciteta oko 20.000 kubika, kao i stavljanje u funkciju starih vojnih rezervoara za potrebe strateških naftnih rezervi Srbije, od 2016. ili 2017. godine.

Direktor za investicije Srbijagasa Jovica Budimir napomenuo je da je u gasnom sektoru, osim najznačajnijeg projekta Južni tok, vrednog oko 1,7 milijardu evra kroz Srbiju, u planu i interkonekcija Srbije sa Rumunijom i Bugarskom i za taj pravac je obezbedjen potreban novac.

On je rekao da se planira i izgradnja još jednog gasnog skladišta Banatski Itebej, kapaciteta milijardu kubika, za strateške potrebe Srbije, ali i za komercijalnu upotrebu gasa, pored postojećeg skladišta Banatski dvor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: