Erste kupuje Hipo banku u Srbiji?

Austrijska Erste grupa je dostavila pismo o zainteresoavnosti za kupovinu Hipo Alpe Adrija banke u Srbiji i čeka odgovor austrijske vlade.

Izvor: Beta

Sreda, 16.01.2013.

14:26

Default images

"Ukoliko odgovor austrijske banke bude negativan ili naša ponuda neprihvatljiva, imamo rezervni plan za širenje Erste banke u Srbiji", rekao je predsednik Izvršnog odbora Erste grupe Andreas Trajhl.

On je precizirao da rezervni plan podrazumeva "organski rast" Erste banke u Srbiji, odnosno širenje poslovanja, pre svega u poslovima sa stanovništvom.

"Za Erste banku u Srbiji 2012. godina je bila uspešna", ocenio je Trajhl i dodao da je za Erste grupaciju Srbija važno tržište, sa potencijalima za rast.

Predsednik Izvršnog odbora Erste banke u Srbiji Slavko Carić je rekao da ta banka nije zainteresovana za preuzimanje Razvojne banke Vojvodine.

"Bili smo spremni da konkurišemo za preuzimanje depozita Razvojne banke Vojvodine, ali kad je Vlada Srbije promenila plan i najavila da će u paketu sa depozitima biti ponudjene i filijale Razvojne banke odustali smo do ponude", rekao je Carić. Bankarski sektor u Srbiji, po njegovoj oceni, ima odličnu saradnju sa Narodnom bankom Srbije, od kada je na njenom čelu Jorgovanka Tabaković.

"Prvi put je guverner NBS spreman da u saradnji sa bankama traži rešenje kako da se više investira u Srbiji", rekao je Carić i pohvalio odluku NBS o mogućnosti ustupanja problematičnih kredita preduzaća.

Predsednik Izvršnog odbora Erste grupe Anreas Trajhl je preporučio Vladi Srbije da ima jasan, dugoračan plan ekonomskog razvoja zemlje i da forimara "snažnu administraciju" koja će pregovarati sa Medjunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom.

"Od sposobnosti državne administracije zavisi rezultat tih pregovara, koji je važan za budućnost Srbije i sposobnost zemlje da bude konkurentna i privlači strane investicije", ukazao je Trajhl.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: