Stiže 2 milijarde evra investicija

Srbija bi u ovoj godini mogla da privuče više od dve milijarde evra stranih investicija, rečeno je u Agenciji za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA).

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

14:06

Default images

Interesovanje Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) je najznačajnije u poslednje vreme, jer je to zemlja koja nije pogođena svetskom ekonomskom krizom i raspolaže velikim investicionim kapitalom.

Ulaganja se očekuju u sektoru energetike, automobilske i lake industrije, kao što je tekstilna, konditorska, industrija kože i obuće kao i IT sektor.

"Najveći deo stranih investicija u Srbiju dolazi iz zemalja EU, gde pored tradicionalno prisutnih Austrijanaca, Italijana i Slovenaca beležimo sve veće interesovanje iz Nemacke. Postoji rast interesovanja iz SAD i Rusije, kao i nekih novih zemalja, poput ovog najnovijeg iz UAE", istakli su u agenciji SIEPA.

Oni su podsetili da su do sada svega dve kompanije iz UAE ulagale u Srbiju, i to u oblastima drvne i gradevinske industrije, što je vrlo malo s obzirom na potencijal za saradnju izmedu dve zemlje. vodeća agro-industrijska kompanija iz UAE Al Dahra najavila je da će, u okviru zajedničkog ulaganja sa Srbijom, investirati oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava.

Ta najava je izazvala različite reakcije u javnosti, a posebno buran bio je odgovor udruženja poljoprivrednika, koja se protive "najavljenoj prodaji zemljišta strancima, odnosno, izdavanju na dugoročni zakup bez licitacije", jer je to "protivno zakonu i nedopustivo".

Asocijacija poljoprivrednika čak je zapretila i protestima ako niko ne bude hteo da sasluša njihove stavove, ocenivši da se zemljište prodaje mimo tržišnih cena, uz posebnu zamerku na izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina bez javnog nadmetanja.

Tim povodom oglasilo se i Ministarstvo finansija i privrede koje je saopštilo da su apsolutno netačne informacije paora iz Subotice, jer ni jedan jedini hektar, koji u zakupu koristi sedam poljoprivrednih kombinata, nije obuhvaćen predugovorom sa kompanijom Al Dahra iz Ujedinjenim Arapskih Emirata. "Naprotiv, svih 16.500 hektara koje su do sada koristili ovi kombinati biće ponuđeno isključivo vojvođanskim paorima u zakup. Jedino poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa jeste 2.982 hektara koje je koristilo gazdinstvo '7. Juli' (koje je u sklopu poljoprivrednog kombinata PKB), a za čiji zakup do sada državi nije plaćalo niti jedan dinar", navedeno je u saopštenju Ministarstva, u reagovanju na ocene Asocijacije poljoprivrednika.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije za poljoprivredu Vojislav Stanković rekao je ranije Tanjugu da je dobro što je Vlada Srbije krenula sa nalaženjem stranih investitora za sektor poljoprivrede, jer do sada nisu bili dovoljno zainteresovani za ulaganje u tu oblast.

On je naglasio da će saradnja sa UAE imati širi značaj - razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje, bolje korišćenje zemljišnih i vodnih resursa, veću zaposlenost, poboljšanje spoljnotrgovinskog bilansa i veći priliv u budžet Srbije.

Stanković je ukazao da treba voditi računa o postojećoj zakonskoj regulativi, te stranom investitoru omogućiti da kupi kombinat i preduzeće, ali "zemlju nema pravo da kupi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: