Usvajanje zakona o Južnom toku

Vlada Srbije će u petak usvojiti predlog zakona o Južnom toku, najavio je pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević.

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

11:10

Default images

On je kazao da bi taj zakonski predlog trebalo da bude u Skupštini Srbije krajem januara.

Prema njegovim rečima, zakon o Južnom toku će omogućiti ubrzanje svih pripremnih i projektnih aktivnosti za gradnju gasovoda u Srbiji.

Na pitanje kada će početi gradnja Južnog toka u Srbiji, Stanojević nije mogao da kaže konkretan datum, navodeći da je licitiranje sa datumom besmisleno.

On je precizarao da će se tim zakonom rešiti problemi planiranja i eksproprijacije zemljišta, pošto na trasi gasovoda Južnog toka ima 10.000 parcela, kao i problemi dobijanja saglasnosti i dozvola za gradnju.

Stanojević je kazao da nema finansijskih problema oko finansiranja gradnje Južnog toka u Srbiji.

"Prošle godine obezbeđeno je 30 miliona evra iz budžeta, a ove godine je data bankarska granacija u budžetu na 75 miliona evra", rekao je on i dodao da je tih 105 miliona evra više nego dovoljno za ovu godinu.

Na pitanje da li će dugovanja Srbijagasa uticati na realizaciju projekta, Stanojević je kazao da će Srbijagas biti restrukturiran i da će osnovni cilj biti finansijsko restrukuturiranje te državne kompanije.

"Sadašnja situacija je neodrživa, ne želim da građani Srbije plate ceh dugova Srbijagasa", kazao je Stanojević.

Gradnja gasovoda Juzni tok koji će dovesti ruski gas do potrošaca u Zapadnoj Evropi počela u decembru u Rusiji. Deonica Južnog toka u Srbiji biće duga 470 kilometara i to je investicija od 1,7 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: