Ko ne isplati platu ide u zatvor?

Poslodavci čije firme dobro posluju, ali ne isplaćuju plate zaposlenima, mogli bi da se suoče sa pretnjom zatvorskom kaznom, piše Blic.

Izvor: Blic

Sreda, 16.01.2013.

09:14

Default images

Naime, kako list navodi, Ministarstvo rada i socijalne politike razmatra predlog Socijalno-ekonomskog saveta da neisplaćivanje zarada radnicima bude tretirano kao krivično delo.

Ovim izmenama neisplaćivanje zarada zaposlenima za period duži od tri meseca tretiralo bi se kao krivično delo.

"Poslodavac se može krivično goniti samo ako nije isplatio zaradu ne bi li ta sredstva prigrabio za sebe. Naravno, ne mogu se goniti oni koji nisu u stanju da naplate potraživanja, pa nemaju ni odakle da izmire dugovanja prema radnicima", kaže Nebojša Atanacković, član Socijalno-ekonomskog saveta ispred Unije poslodavaca Srbije.

U Ministarstvu rada kažu da se ovaj predlog trenutno razmatra.

"Ministarstvo će podržati svaku inicijativu koja za predmet ima zaštitu prava radnika koja su definisana Zakonom o radu, a to je između ostalog pravo na zaradu i pravo na redovnu isplatu te zarade", kažu u Ministarstvu.

U Hrvatskoj je od 1. januara na snagu stupio krivični zakon kojim se neisplaćivanje plata tretira kao krivično delo, osim ako poslodavac nije u mogućnosti da isplati platu jer za to nema novca na računu. Predviđena je kazna od tri godine zatvora, a od krivičnog gonjenja poslodavci mogu da se oslobode ako naknadno isplate plate.

Slične izmene zakona predložene su i u Republici Srpskoj, gde su predviđene kazne od tri do pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: