SB kreditira srpskog inženjera

Izume mladog inženjera poljoprivrede Marka Kostića (32) Svetska banka podržala kreditom, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Utorak, 15.01.2013.

21:26

Default images

Izumeo tečno đubrivo, cevčice-hranilice i mašine za njihovo pakovanje, koje će proizvoditi.

Kada neko sa samo 32 godine života dobije novac od Svetske banke da gradi sopstvenu fabriku, to se u zemlji sa mnogo nezaposlenih može okarakterisati samo kao čudo. A upravo to se dogodilo mladom poljoprivrednom inženjeru Marku Kostiću iz Beograda. On je u novembru baš od Fonda za inovacionu delatnost i Svetske banke dobio sredstva za izgradnju fabrike mašina za proizvodnju automatskih uređaja za zatvaranje i pakovanje plastičnih slamki sa tečnim đubrivom za hranjenje kućnih biljaka.

"Učestvovao sam na konkursu na kome je bilo 146 prijavljenih projekata. Pobedio sam, i ovim uspehom, prema mišljenju nezavisne ekspertske komisije koju podržava Svetska banka, moja firma "Kromozom grup" postala je jedno od najboljih srpskih razvojih preduzeća" - objašnjava Marko Kostić.

Interesantno je da je Marko Kostić istovremeno doktorand, naučnik, pronalazač i fabrikant. Rođen je 1980. u Beogradu, završio je Poljoprivredni fakultet, odsek za zaštitu bilja sa odličnim uspehom. Trenutno je na doktorskim studijama, na prvoj godini melioracije zemljišta, a na drugoj godini ratarstva i povrtlarstva. Ima sve čiste desetke. Specijalizuje se, kaže, u oblasti hidroponskog gajenja biljaka i dopunskog osvetljenja. Veoma je posvećen svojim izumima.

"Živim običnim životom, volim sport, knjige, obožavam prirodu i cveće, Savu i Dunav. Ljubitelj sam svega lepog, ali sam kao student bio okupiran znanjem, jer sam odrastao u porodici intelektualaca. Neko vreme sam preterivao u težnji za perfekcijom u znanju o poljoprivredi, posebno o zaštiti biljaka, dok nisam shvatio da je život manje savršen od nauke. Toliko sam bio posvećen naučnim idejama da sam ih neprestano zapisivao i crtao po blokovima i papirićima. Čak i noću. Jednom mi je usred noći 2009. godine, sinula ideja kako da prihranim sobno saksijsko cveće" - kaže Kostić, koji je taj san već sutradan pretvorio u crtež i javu.

Smislio je, kaže, malu plastičnu cevčicu, hranilicu kroz koju će po sistemu "kap po kap", biljke primati tečno đubrivo i zaštitne hemikalije. Cevčice imaju ugrađane mikrofiltere, koji ravnomerno otpuštaju đubrivo, vodu i zaštitna sredstva u koren biljke. Kostić je tada obećao sebi da neće odustati od ove ideje. Pročitao je sve što je našao o najuspešnijim ljudima sveta, pre svega o Milankoviću, Pupinu, Ajnštajnu i Tesli, i naučio lekciju da treba da radi ono što najbolje zna i da pita pametnije od sebe kako će svoje ideje da pretvara u biznis.

Savetovao se sa profesorima, roditeljima, poznanicima, poslovnim ljudima iz Beograd i Niša, stručnjacima iz Zavoda za intelektualnu svojinu. Preko interneta je naučio da crta i projektuje svoje ideje kao izume. Patentirao je cevčice i tečno veštačko đubrivo sa njegovim orginalnim hemijskim sastavom, kojim puni ove hranilice. Podneo je i prijavu za patent za mašinu za proizvodnju i pakovanje tog organskog kompleksa nove generacije.

"Sada kao fabrikant sa partnerima radim danonoćno na paralelnom razvoju tri tehnologije - sredstva za ishranu cveća, zatim cevčice kao ambalaže koja pomaže kvalitetnijem načinu hranjenja biljaka i tehnologije za proizvodnju mašina. Osnovao sam i preduzeće, jer nameravam da svoje proizvode kao licencu prodam na svetskom tržištu" , otkriva svoje planove mladi fabrikant Marko Kostić.

Njegove hranilice za kućne biljke mogu da se koriste za proizvodnju povrća u plastenicima i staklenicima. I mogu, kako nam je rekao, da budu budući veliki izvozni brend Srbije.

Zbog toga što su niški vlasnici preduzeća "Metalik plast" i "Pulsar pro" poverovali jednom mladom čoveku i angažovali se da njegovi snovi postanu stvarnost, Marko Kostić je odlučio da svoju fabriku izgradi u Nišu. Tako će i nastaviti da radi sa svojim prijateljima i partnerima, a projekat je dužan da realizuje tokom ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: