Zaslađivači na proveri

Evropska komisija naložila ispitivanje štetnosti prehrambenih aditiva, uključujući i veštački zaslađivač aspartam, pišu Novosti.

Izvor: Novosti

Utorak, 15.01.2013.

21:15

Default images

Aspartam se, da podsetimo, koristi u mnogim, i na našem tržištu dostupnim, slatkišima, žvakama, jogurtima i bezalkoholnim pićima.

U Srbiji proizvođači nemaju obavezu da kupce upozore na moguću štetnost veštačkih aditiva.

To će, prema tvrdnji nadležnih, biti predviđeno, ali tek kada se izvrši dopuna pravilnika o deklarisanju, koji nije menjan još od 2005. godine.

Evropska agencija za bezbednost prehrambenih proizvoda počinje javne konsultacije vezane za aspartam, koje će trajati do polovine februara, a konačno mišljenje bi trebalo da saopšti u maju.

Neka istraživanja su ranije pokazala da aspartam, koji je 200 puta slađi od šećera i sadrži 10 odsto metanola, može da ima kancerogeno dejstvo ili da izazove prevremeni porođaj kod trudnica.

Iako razna zdravstvena udruženja za hranu i lekove uveravaju potrošače da je aspartam siguran za upotrebu, pojedini istraživači tvrde da je on jedna od najopasnijih supstanci u prehrambenim proizvodima. Kod dece koje više koriste ovaj zaslađivač, on može izazvati hiperaktivnost.

Prihvatljiv dnevni unos aspartama, koji se smatra bezbednim za celu populaciju, utvrđen je ispod nivoa koji ne predstavlja opasnost za potrošače. Izuzetak su oboleli od nekih retkih bolesti kojima se preporučuje da koriste još manje zaslađivača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: