Akcize podižu cene

Do kraja januara dolaze nove, veće akcize na alkoholna pića, pivo, cigarete i još neke proizvode, pišu Novosti.

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2013.

20:28

Default images

Opterećenja "teža" za 12,2 odsto, koliko su lane bila poskupljenja.

Kada plati hranu, prevoz, cigarete, izlaske i garderobu, porodica državi mesečno ostavi i do 15.000 dinara, i to izmirujući poreze i akcize. Računica će već za koji dan izgledati drugačije, jer će se do kraja januara akcize na pojedine proizvode ponovo povećati. Nameti na alkoholna pića, pivo, cigare i cigarilose porašće za 12,2 odsto, kolika je bila inflacija prošle godine.

Od Nove godine povećano je i učešće minimalne akcize na cigarete, pa će duvandžije verovatno uskoro korigovati i njihove cene. Vodeće duvanske industrije u Srbiji još uvek kalkulišu, ali nezvanično saznajemo da bi pakla cigareta trebalo da poskupi za 10 dinara. Dinarski deo državnog nameta na paklicu, inflaciju će pratiti tek od januara sledeće godine. Baš kao i akcize na kafu.

"Zasad nemamo zvanične informacije o najavi poskupljenja, kafe, pića i cigareta, ali smo svesni da se već tradicionalno, krajem januara akcize menjaju i da one utiču na krajnju cena prema potrošaču. Tako je i kada rastu i kada se smanjuju akcize", kaže Olivera Ćirković, PR u trgovinskom lancu "Univereksport". Građani najčešće ne razmišljaju koliki deo svojih mesečnih prihoda ide direktno u državnu kasu. Od cene najvećeg broja artikala, kroz porez na dodatu vrednost, državi dajemo petinu. Pušači, vozači, potrošači alkoholnih pića i kafe, još su izdašniji prema budžetu.

"Imamo automobil muž i ja, ali se na posao vozimo autobusom, dok kola koristimo samo uveče i vikendom. Tako nam, sve ukupno, na prevoz ode više od 100 evra mesečno, jer oko 5.000 dajemo na gorivo i 6.400 na "busplus". Izlaske plaćamo oko 5.000 dinara, kao i prosečno za garderobu i obuću", kaže Beograđanka Ivana K.

Ovaj par tako kroz mesečne karte budžetu da 512 dinara. Na ime akciza na gorivo, mesečno državnu kasu "oporavi" za 1.300, a od PDV iz restorana i kafića stići će još 1.000 dinara. Pušači republičkoj kasi doprinose sa još sa najmanje 3.000 dinara, ako troše 5.000 dinara na cigarete.

Porez od osam odsto plaća se samo na osnovne životne namirnice. Ako se pretpostavi da domaćinstvo sa dve prosečne plate na hranu ukupno potroši 43 odsto primanja, a da dve trećine odlazi na proizvode sa većim PDV, državi od ishrane ostavimo - skoro 7.000 dinara. . Akcize

na derivate nafte ne bi trebalo da se menjaju ovog januara. Fiksni iznosi su već određeni usvajanjem zakona i neće se menjati do kraja ove godine. Dinarski deo akcize će se u slučaju tečnog naftnog gasa sa inflacijom usklađivati od januara sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: