Čija je plata u Srbiji 10.000 evra?

Rukovodeći kadar u Srbiji zarađuje dobro, ali ne i preterano mnogo..

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2013.

09:24

Default images

Bruto plate generalnih direktora kreću se od 2,5 do 13,5 miliona dinara na godišnjem nivou, što znači da najplaćeniji menadžeri zarađuju oko 10.000 evra mesečno.

Ovi podaci generalno odgovaraju ranijim informacijama o platama najviših rukovodilaca u bankama, osiguravajućim kućama i fabrikama najvećih stranih investitora, mada prema nezvaničnim podacima, najplaćeniji direktori u vodećim finansijskim kućama u Srbiji zarađuju i po nekoliko puta više od brojki dobijenih anketom.

Tako varijabilno nagrađivanje, odnosno određivanje visine plate u skladu sa postignutim rezultatima, a ne prema fiksno ugovorenom iznosu, učestvuje sa samo pet odsto u platama u Srbiji.

To, doduše, ne važi za poziciju key account menadžera, gde je učešće varijabilnih plata čak 25 odsto. Zanimljivi su i podaci o rastu plata. Tokom 2012. zarade su tako porasle za samo 7,6 odsto u proseku, što je znatno manje od inflacije koja je bila 13 odsto.

Zbog toga su realnu vrednost zarade iz 2011. uspeli da zadrže samo generalni direktori u proizvodnim firmama kojima su plate u prošloj godini povećane za 13,9 odsto.

Njihove kolege u trgovinskom sektoru imale su nominalan rast plata od 10,9 odsto, a u sektoru usluga samo 4,3 procenata, mada su u njihovim firmama plate generalno najviše.

Plate običnih radnika u proizvodnji povećane su samo 6,3 odsto, u trgovini 4,8, a u uslužnom sektoru 3,2, što znači da je svim radnicima životni standard realno opao.

Nešto bolje prognoze očekuju se za ovu godinu, jer kompanije nameravaju da običnim radnicima povećaju plate u proseku za 10,4 odsto, pri čemu će najbolje proći zaposleni u sektoru proizvodnje kojima bi zarade trebalo da skoče 13,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: