Skromna robna razmena Srbije sa UAE

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata u prvih devet meseci 2012. godine bila je oko 23,43 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.01.2013.

17:08

Default images

Pri tom je naša zemlja imala suficit od 8,8 miliona, pokazali su podaci Privredne komore Srbije.

Od januara do septembra prošle godine izvoz Srbije u UAE bio je 16,11 miliona dolara, a uvoz je bio 7,31 miliona. U 2011. godini suficit je bio na strani Emirata, pošto je izvoz u tu zemlju bio 6,69 miliona dolara, a uvoz 16,33 miliona.

Srbija je u prvih devet meseci lane najviše izvozila proizvode namenske industrije, mobilne telefone, kugle i slične proizvode za mlinove, video kamere sa rekorderima, cigarete i obrađeno bukovo drvo.

Iz UAE smo uvozili polietilen tereftalat (PET), ostale trake od legura aluminijuma, teška ulja i ostala ulja za podmazivanje, polietilen, oblike od ostalih poliestara, motorna, kompresorska, turbinska, ulja za podmazivanje.

Najveći izvoznici u tu bliskoistočnu zemlju bili su Zastava oružje, Pin kompjuters iz Novog Sada, Vud vorld trejding (Wood world trading) iz Sremske Mitrovice, Radijator iz Zrenjanina, Vižual impakt (Visual impact), Monus i Edepro iz Beograda.

Najveći uvoznici bili su Koka Kola Helenik, Alubond Jurop (Europe), Dinara Romanija PDB, Neoćimiki iz Beograda, IGT iz Čačka, Tojota Srbija i Galenika Fitofarmacija.

Princ prestolonaslednik Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeik Muhamed bin Zajed al Nahjan sastao se u Beogradu sa najvišim srpskim zvaničnicima sa kojima je razgovarao o mogućnostima unapređenja i razvoja bilateralnih odnosa Srbije i UAE.

Tokom razgovora visokih delegacija posebno su istaknute perspektive unapređenja ekonomskih odnosa između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i uspostavljanje sveobuhvatne saradnje u okviru realizacije najavljenih zajedničkih projekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: