Modernizacija Poreske uprave u toku

Modernizacija poreskog sistema i rada Poreske uprave koja je uveliko u toku, uprostiće poreske procedure i obezbediti dostojan tretman poreskih obveznika.

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2013.

13:07

Default images

Kako se navodi u saopštenju Ministarstvo finansija i privred, reforma podrazumeva ukidanje blizu pet miliona obrazaca koji služe za podnošenje raznih poreskih prijava i podseća da će elektronsko poslovanje s Poreskom upravom biti zakonska obaveza od 1. jula 2014. godine.

Poreska uprava je od 4. januara, svim poreskim obveznicima omogućila da podnesu pojedinačnu poresku prijavu (PPP) elektronskim putem, a u drugoj polovini ove godine biće omogućeo elektronsko podnošenje poreza i doprinosa po odbitku na zarade. Dodaje se da je ideja da se na nekoliko meseci fiskalna forma prebacuje u elektronski oblik i tako se znatno olakša gradjanima, poslodavcima, ali i celoj državi.

Prema Ministarstvu finansija, u Srbiji oko 60.000 preduzeća imaju obavezu da svakog meseca podnesu poresku prijavu za PDV, ali je do sada samo 180 preduzeća iskoristilo mogućnost da to učini preko onlajn elektronskog servisa Poreske uprave za podnošenje ovih prijava.

Poreska Uprava je pozvala knjigovodje da obavljaju taj posao onlajn, jer najveći deo preduzeća podnosi PDV preko svojih knjigovodja, a elektronski servis umnogome će im olakšati rad i napraviti uštede.

"Cilj kompletne modernizacije Poreske uprave jeste da se više ne čeka na šalterima, već da se posao obavlja znatno efikasnije i brže elektronskim putem", ističe se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: