MMF: Stezanje kaiša bilo pogrešno

Vodeći ekonomisti MMF-a priznali su da su pogrešili u preporukama o merama štednje u EU, piše RTS online.

Izvor: RTS

Sreda, 09.01.2013.

09:26

Default images

Iako to nije zvaničan stav MMF-a, stručnjaci ukazuju da bi ta priznanja politiku MMF-a mogla da preokrenu u pravcu potrošnje umesto stezanja kaiša.

Dvojica vodećih ekonomista Međunarodnog monetarnog fonda, Olivije Blanšar i Daniel Lei priznali su da su pogrešili u preporukama o merama štednje u Evropskoj uniji. Iako to nije zvaničan stav te međunarodne finansijske organizacije, svetski i domaći ekonomisti ukazuju na to da bi politiku MMF-a, koja je počivala na stezanju kaiša, samopriznanje moglo da preokrene u pravcu potrošnje.

Protesti protiv mera štednje, koje je tražio, između ostalih i MMF-a, obeležili su atinske ulice poslednjih godina. Potom su dvojica vodećih ekonomista MMF-a obelodanila da je insistiranje na stezanju kaiša u Grčkoj, Španiji, Portugalu, bilo pogrešno.

Olivije Blanšar i Danijel Lei priznali su da su prognostičari značajno potcenili povećanje nezaposlenosti i pad domaće potražnje koja je u vezi sa fiskalnom konsolidacijom.

To praktično znači da su rezovi u budžetu koje je MMF predložio brže smanjivali potrošnju nego što se ekonomija oporavljala. Rezultat je bio porast nezaposlenosti.

"Ono što je tu katastrofalno je da je Evropa i sa projektovanim rastom od 0,1 odsto u ovoj godini, jedini region u svetu koji je nakon pet godina krize gori nego što je bio pre pet godina. Najveća cena je plaćena u ljudskim žrtvama u smislu ostanka bez posla", objašnjava urednik sajta makroekonomija.org Miroslav Zdravković.

Za nešto više od mesec dana saznaćemo hoće li ovo priznanje greške da promeni odnos MMF-a prema Srbiji. Tada bi delegacija MMF-a trebalo da dođe u Beograd zbog pregovora o novom aranžmanu sa Srbijom. Promena bi se ogledala u predlogu štednje umesto dosadašnjeg stezanja kaiša.

Domaći ekonomisti kažu da nije isključeno da bi ovo mogao biti uvod u promenu politike MMF-a u smeru podsticanja potrošnje.

"Potpuno je nejasno kako se štednjom povećava zaposlenost. Iz te perspektive ja kao ekonomista procenjujem da je nama u ovom trenutku nezaposlenost problem broj jedan. Treba uraditi sve da se to prevaziđe, a to se najbolje može uraditi sa investicionom potrošnjom", ističe Mihajlo Crnobrnja sa Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

Crnobrnja je pristalica toga da se dodatna potrošnja usmeri u investicije za nova radna emsta, a nije pobornik rasta plata i penzija.

Sudeći prema izjavama prve žene MMFa, u centru pažnje te organizacije ostaće Evropa i Amerika koje su na ivici recesije. Kako je objasnila Kristina Lagard, mere i pomoć MMFa su neophodne zbog velikog uticaja koje te dve ekonomije imaju po ostatak sveta. Međutim, nije navela koje će to mere biti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: