Džaba skuplji gas- nema ko da plati

Odlukom Vlade Srbije cene prirodnog gasa za industriju povećaće se za 10 odsto od 15. januara a za individualne potrošače, u istom procentu, od 1. februara.

Izvor: B92

Utorak, 08.01.2013.

19:51

Default images

Dok stručna javnost objašnjava da cenu gasa u Srbiji neumitno diktira cena po kojoj "plavi energent“ dobijamo iz Rusije i time pravda poskupljenje, istovremeno se mogu čuti i komentari da će takav čin biti udar na standard građana.

Žalosna činjenica je da brojna poskupljenja u Srbiji, među njima i energenata poput gasa, istovremeno ne prati i rast zarada. Zbog toga je i najavljeno poskupljenje „plavog energenta“, bez obzira na sva racionalna objašnjenja zašto to mora da bude tako, zabrinulo potrošače.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, uveren je da će nove cene gasa dovesti do talasa poskupljenja.

"Sasvim je izvesno da će svi oni proizvođači koji su vezani za potrošnju gasa dići cene svojih proizvoda ali očekujem da će pod raznoraznim izgovorima to učiniti, kao što je to uobičajeno, i oni trgovci koji ne koriste gas kao energent. Dakle, poskupljenja će biti, što će svakako izazvati udar na standard građana. Mislim da je najbolji komentar kada je reč o poskupljenju onaj koji sam čuo od ministarke energetike Zorane Mihajlović a to je "džaba poskupljenje ako nema ko da ga plati“, naglašava Papović.

Naš sagovornik ne očekuje da će poskupljenje gasa probiti planirani iznos inflacije za ovu godinu jer kako kaže da početkom godine cenovnom politikom vlada probija „plafon“ kada je reč o inflaciji, ali da ga „pegla“ u narednim mesecima kako bi inflacija ostala u granicama planiranog.

"Kada je reč o tržištu gasa, jeftiniji i realnije cena „plavog energenta“ možemo da očekujemo samo kada zavlada liberalizacija tržišta, kada se distributeri udruže i počnu da uvoze jeftiniji gas ali i kada se Srbijagas uredi kao javno preduzeće na pravi način, a ne da kupuje brojna preduzeća koja su doživela fijasko u procesu privatizacije, a što utiče na poslovanje Srbijagasa", ističe Papović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: