Dinkić o novoj milijardi kredita...

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić sledeće sedmice dogovara uslove pod kojima će biti realizovan kredit od dodatnih milijardu dolara za srpski budžet.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.01.2013.

16:03

Default images

Dinkić će se naime sastati u Moskvi sa svojim ruskim kolegom Antonom Suluanovom, na njegov poziv.

"Tako da će ono što smo računali kao budžetsku podršku biti ostvareno", rekao je ministar, ne krijući zadvoljstvo pozivom koji mu je Suluanov uputio na inicijativu predsednika Rusije Vladimira Putina

Dinkić ističe da za ekonomske nevolje ne postoji jednoznačno rešenje, ali da je ono što može da obeća građanima - da će "bukvalno da se bori za svako radno mesto, za svaku fabriku, za svakog čoveka".

Plan je, kako je naveo, da se do kraja stabilizuju javne finansije, i da se onda ta stabilnost prebaci na privredu.

On kaže da su u Ministarstvu videli da, recimo, IMT i IMR imaju tradiciju, ali da sa staromodnim traktorima kakve proizvode - nemaju nikakvu perspektivu.

"Ali, zato imaju dobre ljude, i zato ćemo praviti novu fabriku poljoprivrednih mašina. Da Srbija napravi jedan svetski model traktora, koji bi koristio motore Džon Dir ( John Deer), a koji bi mogao da se prodaje ne samo u Srbiji i regionu, nego u čitavom svetu. Da ponovo počnemo da pravimo kombajne, u segmentu tržišta, gde možemo biti konkurentni", kaže Dinkić.

On takođe planira ulaganje više novca u poljoprivredu, pre svega u izgradnju sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, jer, kako kaže, ovogodišnja suša je pokazala da su prinosi kukuruza po hektaru bili šest puta veći tamo gde je navodnjavano, u odnosu na njive gde nije bilo navodnjavanja.

Za tu svrhu, kazao je Dinkić, uzećemo dugoročne kredite. U planu već za ovaj januar Dinkić kaže da su i razgovori s ljudima iz Ujedinjenih arapskih emirata, sa njihovom vladom, da se napravi međudržavni sporazum, sto bi bio početak mnogo šire saradnje, a o tim pitanjima, dodaje, razgovaraće i sa Svetskom bankom.

"Dakle, neću štedeti ni vreme ni energiju ni truda, da pronađemo novac, koji bismo ubacili u srpsku poljoprivredu, jer smatramo da možemo mnogo više da postignemo i u izvozu i u proizvodnji a da i poljoprivrednici imaju koristi od toga".

Takođe, dodao je, u izradi je i poseban plan za podsticanje industrije softera i generalnih informacionih tehnologija.

Zaključuje da će 2013. u ekonomiji za Srbiju biti teška, ali dodaje, borićemo se maksimalno da najpre u perspektivnom delu privrede ostvarimo neku vrednost, da povećamo bruto domaći proizvod, a da onda posle te efekte prebacimo i na tzv. društvene delatnosti.

Pregovore s Međunarodnim monetarnim fondom očekuje početkom proleća, kaže da smo za njih spremni, podseća da nama novac od MMF ne treba, već da nam "više psihološki znači, radi sticanja dodatnog kredibiliteta u svetu". Taj sporazum bi, dodaje, mogao omogućiti veću pravnu sigurnost ulaganja u našu zemlju, kao i snižavanje kamatnih stopa na naše evroobveznice.

Aramžman s MMF, ako bude sklopljen, potvrđuje, biće isključivo aražman iz predostrožnosti i verovatno na maksimalno 18 meseci, pa ćemo, kako kaže, videti efekte tog sporazuma.

"Ako budu dobri za Srbiju, onda ga možemo produžavati". Prvo javno preduzeće u kojem će država reagovati je Galenika, kaze ministar, jer tamo ima najviše problema, budući da je taj nekada gigant sada na kolenima, sa ogromnim dugovima, sa viškom zaposlenih.

"Moramo da tražimo rešenje za Galeniku, to će biti prvo javno preduzeće gde ćemo pokušati da kroz međunarodni tender pronađemo dugoročnu budućnost za ovu fabrikku. Mislim da je sramota, da fabrika lekova propada. Jer, na žalost lekovi svima trebaju. I Galenika će biti prva na redu" kazao je Dinkić.

Ministarstvo energetike, navodi dalje, priprema plan restruktuiranja Srbijagasa, koji je veliki gubitaš među javnim preduzećima, a tražicemo i od novog direktora železnice plan kako da se smanje njihovi gubici, a da se poveća kvalitet u prevozu robe i putnika.

"Planiramo i da ponudimo na privatizaciju udeo države u Privrednoj banci Beograd. I taj tender će biti raspisan na samom početku godine, Jer, država je kao što znate morala da interveniše u ovoj banci. Pretodna vlada je ubacila odgovarajuci kapital, međutim, da bi ta banka bila potpuno stabilna treba joj bolje upravljanje, i zato ćemo je ponuditi u procesu privatizacije. Vlada je već donela odluku na tu temu. Tender će biti raspisan početkom godine", kazao je ministar.

Razgovor s ruskim ministrom finansija poslužiće, kako je rekao, da pokuša da organizuje sastanak s predstavnicima Uralvagonzavoda, koji je zainteresovan za kupovinu smederevske Železare.

"Moram da kažem da je ruski partner uložio dosta napora da prikupi podatke o potrebama za pokretanje proizvodnje u železari. Tender je za dva meseca, na njihov zahtev, i naravno da ta dva meseca ne znače ništa ako na kraju dođemo do pravog rešenja. Dakle, to nije strašno" , kaže Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: