Najčešće greške u investiranju

Pravljenje portfelja koji će vam doneti željenu dobit zahteva dosta određivanje kvalitetne investicione politike.

Izvor: Bizlife

Sreda, 02.01.2013.

14:41

Default images

U tom poslu greške su na žalost česte, a kako bi ih izbegli saznajte koji propusti su najčešći.

Nemojte ulagati bez definisanja osnovnih pravila. Pre nego što investirate i jedan dinar morate definisati svoju toleranciju rizika, cilj ulaganja i vremenski horizont.

Vremenski horizont određuje vreme koje je potrebno da dođete do vašeg cilja, a tolerancija na rizik može itekako definisati klasu imovine ili industriju u koju želite da investirate. Ukoliko ne definišete ova osnovna pravila ulaganja biće vam vrlo teško, ako ne i nemoguće da izgradite portfelj koji će vam dati željene rezultate.

Nemojte odgovornost prebacivati na nekog drugog. Novac koji ulažete je vaš, kao i imovina odnosno akcije, štednja. Niko osim vas ne treba da odlučuje o tome kada bi trebalo da kupite ili prodate akicije, odnosno kada bi trebalo da stavite novac na štednju ili da uložite u fond. Ukoliko se previše oslonite na druge ljude uvek rizikujete da izgubite novac čak i kada niste morali.

Ne budite hiroviti. To vas može dovesti u neprilike.Velike su šanse da ulaganje u akcije koje donose veliki novac može doneti i veliki gubitak pre nego što i saznate za to.

Ne budite nemarni prema svojim investicijama. Ako ne proveravate vaš portfolio redovno (godišnje, tri puta godišnje ili mesečno) možete završiti sa drugačijom vrednošću svojih investicija od one koju ste zamislili. Nemojte gubiti novac. Oporavak od neuspešnog investiranja može potrajati godinama, zato nemojte ignorisati štednju, ili one instrumente investiranja koji donose manju dobit ali vam pružaju daleko veću sigurnost investiranja.

Nemojte se koncentrisati na jednu klasu imovine. Osim ako nemate posebno određen investicioni cilj, difersifikacija (raspoređivanje) ulaganja ključ je izgradnje uspešnog portfelja. Ulaganje u različite klase imovine (štednja, akcije, penzioni fond) smanjuje rizik prevelikih gubitaka. Razlog je jednostavan, ako na jednoj investiciji gubite, zarađevaćete na drugoj.

Nemojte sav novac uložiti u jednu industriju. Slično kao i na potrebu za diversifikacijom pravilan preko klase imovine, morate pobrinite se da vaše vlasnička ulaganja predstavljaju širok komad burzi. Mnogi ulagači čine pogrešku naglaskom previše svog portfelja na vrlo vidljivim sektorima. Nakon što je izloženost tih industrija je prikladno, ali morate imati izloženost svim industrijama. Ulaganje u indeksirane ETF ili proizvoda je jedan od načina da prisili ovu raznolikost u svom portfelju, ali morate napraviti razliku između aktivnog i pasivnog ulaganja.

Nemojte dugoročno ulagati u akcije sa “dobrom pričom”. Jedna od najčešćih grešaka koju prave investitori je ta da dugoročno ulažu u akcije preduzeća čiji se rast očekuje na osnovu “priče”. Ako recimo neko preduzeće najavljuje novi proizvod ili investicije ta priča može da pogura cenu akcija u kratkom periodu. Međutim pogrešno je misliti da će samo na osnovu “priče” cena dugoročno rasti. Za vas bi najbolje bilo da ispratite priču, i da zatvorite poziciju (odnosno prodate akciju) ukoliko ne dođe do realizacije najavljenih planova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: