Zastava oružje: Rekordna godina

Kragujevačka fabrika "Zastava oružje" je u 2012. plasirala na strana tržišta proizvode u vrednosti od 26 miliona dolara.

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.01.2013.

13:11

Default images

Time ostvarila rekordan izvoz u poslednjih 20 godina, izjavio je direktor fabrike Rade Gromović.

Gromović je naveo da je plasman robe uticao na finansijske tokove te fabrike, pre svega na stabilnost u isplati zarada zaposlenima, ali i na izmirenja svih drugih obaveza prema dobavljačima i poslovnim bankama.

Izražavajući očekivanje da 2013. bude jednako uspešna kao i minula, Gromović je istakao da je nova kalibarska puška "Moskito" (Mosquito) koju je fabrika nedavno predstavila na sajmovima, naišla na dobar ođek, te da je partner iz Sjedinjenih Američkih Država ugovorio 10.000 jedinica te puške.

Gromović je kazao da se značajan deo prihoda očekuje i prodaje naoružanja i vojnoj opreme na tradicionalnim tržištima, poput Bliskog istoka i Afrike.

Istakavši da je važan kupac fabrike i Vojska Srbije, Gromović je kyao da će na osnovu ugovor iz 2012. vredanog 160 miliona dinara, do kraja prvog kvartala ove godine biti isporučeno 2.000 pušaka "M21" , kao i 192"crne strele".

Posle toga se očekuje potpisivanje novih ugovora ne samo kada je reč o pušci "M21", već i o podcevnom bacaču granata, čija ja serijska proizvodnja počela krajem minule godine, dodao je direktor.

Vredni ugovori u 2012. i želja da budu ispoštovaniu na vreme uticali su da Fabrika oružja angažuje dodatnu radnu snagu, što će, kako ističe Gromović, biti slučaj i u ovoj godini.

Prema Gromoviću, da bi bili ispoštovani poslovni ugovori za 2013, Fabrika oružja će "angažovati dodatnu mladu radnu snagu", ali to zavisi i da li će biti dobijena sredstva od Mnistarstva rada i socijalne politike za socijalni program za koji je zainteresovano oko 500 radnika, među kojima i invalidi rada, koji ispunjavaju jedan od uslova za penziju.

"Ukoliko dobijemo sredstva za socijalni program, to će biti prilika da podmladimo radnu snagu i uposlimo jedan značajan broj nezaposlenih mladih ljudi", zaključio je direktor Gromović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: