Od danas vraćanja PDV-a za bebe

Roditelji od danas imaju pravo na povraćaj PDV-a na opremu i hranu za bebe, jer je na snagu stupila odredba Zakona o izmenama i dopunama Zakona o PDV-u.

Izvor: Beta

Utorak, 01.01.2013.

13:37

Default images

Vraćanje novca od PDV-a predviđeno je za mleko za odojčad, kašice, krevetac, kolica, stolicu za hranjenje, stolicu za kola i pelene, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu finansija i privrede. Zahtev za refundaciju PDV-a može da se podnese dvaput godišnje, i to od 1. do 15. februara, odnosno od 1. do 15. jula tekuće godine.

Pravo na refundaciju može se ostvariti za proizvode kupljene do navršene prve godine starosti deteta u iznosu do 40.000 dinara, a za proizvode kupljene od navršene prve do druge godine u iznosu do 30.000 dinara.

Pravo na povraćaj PDV-a imaju roditelji, odnosno staratelji čiji je ukupan neto prihod u tekućoj godini ostvaren u iznosu manjem od 960.000 dinara, odnosno 80.000 mesečno, i čija je ukupna imovina na koju se plaća porez na imovinu manja od 23,4 miliona dinara. Roditelj koji ostvaruje pravo na refundaciju PDV-a na bebi opremu treba samo da popuni zahtev i dostavi fiskalne isečke koji pokazuju visinu PDV-a koja treba da mu se vrati.

Jedini podatak koji roditelj u zahtevu za refundaciju upisuje jeste svoj JMBG, JMBG supružnika i JMBG deteta, iz kojih se mogu dobiti sve potrebne informacije (o državljanstvu, visini prihoda, roditeljstvu), tako da nema potrebe da se dostavljaju posebni dokumenti i dokazi. Staratelj koji ostvaruje pravo na refundaciju mora dostaviti i dokaz o starateljstvu.

Kako je rečeno, samo pri prvom podnošenju zahteva za refundaciju PDV-a potrebno je doneti dokumentaciju, dok se kasnije prilažu samo fiskalni isečci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: