Utočišta za investitore u 2013.

Smer u kome će se kretati svetska privreda, odrediće i cene zlata i drugih poznatih, sigurnih utočišta u vreme neizvesnosti i kriza.

Izvor: B92

Utorak, 01.01.2013.

11:28

Default images

Ukoliko se rizik nove globalne recesije smanji, odnosno globalna ekonomija pokaže naznake ubrzanja, zlato će teško doneti dobar prinos. Suprotno, u slučaju eskalacije krize, zlato će ponovo postati jedan od atraktivnijih investicionih ciljeva, kaže u intervjuu za B92 Nenad Gujaničić iz Sinteza invest grupe.

Kada je u pitanju ovdašnje tržište, Gujaničić kae da je izvesno da cene nekretnina u 2013. neće rasti jer je mala verovatnoća da će doći do rasta standarda ili mase kredita koji bi mogli pogurati tražnju za stanovima.

Da li će svetska ekonomija da se oporavi naredne godine ili će ući u novi krug recesije i koliko će to uticati na srpsku privredu?

U narednoj godini svetska ekonomija će svakako beležiti sporije stope ekonomskog rasta, a do naznaka ozbiljnijeg oporavka može doći samo ukoliko se svetski politički moćnici uhvate u koštac sa, već dugo vremena guranim pod tepih, gorućim ekonomskim problemima. Ovo se pre svega odnosi na problem dužničke krize u evrozoni čiji sistemski uzroci nisu uklonjeni, dok je birokratski aparat u velikoj meri ugrozio krhki oporavak ovog ekonomskog bloka. U ovakvim okolnostima svaki iole ozbiljniji rast BDP-a evrozone u 2013. bio bi iznenađenje, a naša ekonomija u velikoj meri okrenuta ka ovom tržištu nema većih izgleda za uspeh bez jačeg rasta privrede EU.

Koji su ključni događaji u narednoj godini koji bi trebalo da doprinesu stabilizaciji ekonomskih prilika?

Teško da će jedan događaj moći da prelomi trend usporenog rasta globalne ekonomije. Eventualna prelomna tačka moglo bi biti napuštanje koncepta o državi kao značajnom preduzetniku u krizi, slobodnom tržištu kao glavnim krivcem trenutnih problema, neophodnom spasavanju kompanija i socijalizaciji gubitaka i sl.

Koje zemlje će biti motori svetske ekonomije u narednoj godini i da li Srbija može da intenzivira saradnju sa njima?

Najveći rast i u narednoj godini će imati tržišta u nastajanju - Turska, Kina, neke latino zemlje, koja su prilično velika da bismo i njihov delić mogli namah osvojiti. Bitno je da otpočnemo reformu ovdašnje etatističke privrede i da umesto koncepta preraspodele resursa od efikasnih ka manje efikasnima, uvedemo dobar poslovni ambijent koji će afirmisati konkurentne biznise.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: