Porasla industrijska proizvodnja

Industrijska proizvodnja u Srbiji u oktobru bila je za 1,2 odsto veća nego u istom mesecu prošle godine.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

13:53

Default images

A u odnosu na prosek 2011. godine industrijska proizvodnja je veća za 10,2 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

U periodu januar-oktobar zabeležen je pad industrijske proizvodnje od 3,2 odsto u poredjenju s istih 10 meseci prošle godine.

Na godišnjem nivou je u oktobru, posmatrano po sektorima, zabeležen pad u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom za 5,2 odsto i u rudarstvu za 6,9 odsto.

Istovremeno, registrovan je rast u preradjivačkoj industriji od 4,1 odsto.

Rast je ostvaren u proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju (32,1 odsto), kapitalnih proizvoda (3,4 odsto) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (11,4 procenta).
Kako je naveo RZS, obim industrijske proizvodnje u oktobru 2012. u poredjenju sa oktobrom 2011. bio je u porastu kod 18 oblasti, koje u strukturi industrijske proizvodnje učestvuju s 55 odsto, dok je obim industrijske proizvodnje bio u padu kod 11 oblasti, koje u strukturi učestvuju s 45 odsto.

Oktobarskom rastu najviše je doprinela proizvodnae osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata, proizvodnja metalnih proizvoda osim mašina, kao i proizvodnja motornih vozila i prikolica, proizvoda od gume i plastike i prehrambenih proizvoda.

Uključujući proizvodnju malih preduzeća koja se prati na uzorku, industrijska proizvodnja je u oktobru, u odnosu na prosek 2011. godine, kod ukupne proizvodnje bila veća za 9,1 odsto, a kod preradjivačke industrije veća za 12,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: