Dinkić objasnio ruski kredit

Ministar finansija Mlađan Dinkić je na insistiranje poslanika LDP i DS pojasnio da je Rusija Srbiji do sada odobrila kredit od 800 miliona dolara za železnicu.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

14:19

Default images

U parlamentu je u toku je rasprava o amandmanima na predlog budžeta za 2013. godinu, tokom koje su poslanici DS-a tražili da se precizira koji je to kredit Rusija odobrila Srbiji. Predsednik Tomislav Nikoliću juče u saopštenju nakon sastanka sa ruskim vicepremijerom Dmitrijem Rogozionom istako da je "Rusija i zvanično Srbiji odobrila povoljan kredit".

Nakon poslanika LDP-a i demokrate su tražile objašnjenje o kom kreditu je reč, na šta je ministar finansija Mlađan Dinkić odgovorio da je reč o kreditu za železnicu.

Podsetimo da je taj kredit prošle nedelje i definitivno odobren u Moskvi, gotovo dve godine nakon što je ugovoren.

"Ja ne vidim ništa sporno da predsednik Srbije istakne da je taj kredit pod povoljnim uslovima odobren Srbiji. Što se tiče još milijarde dolara koja je dogovorena na međudržavnom nivou u Sočiju, taj novac je planiran za budžet za sledeću godinu i radne grupe ministarstva Srbije i Rusije rade na njegovom usaglašavanju i planu realizacije", rekao je Dinkić u Skupštini Srbije.

Dodajmo da je ruski kredit od 800 miliona dolara za železničku infrastrukturu sa rokom otplate od pet godina, uz kamatu na godišnjem nivou od 4,1 odsto.

Kredit će služiti za izgradnju novih pruga, obnovu postojećih, kupovinu lokomotiva. U prvoj fazi projekta biće izgrađena elektrifikacija drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo, rekonstruisano šest deonica pruge na Koridoru 10 ukupne dužine 111 kilometara i nabavljeni dizelmotorni vozovi od ruske kompanije Metrovagonmaš.

U drugoj fazi projekta biće izgrađeno 68 kilometara jednokolosečne pruge Valjevo-Loznica, a u trećoj će biti rekonstruisan deo pruge Beograd-Bar koji prolazi kroz Srbiju.

Ukupna vrednost projekta procenjena je na 920 miliona dolara, a Srbija će morati da obezbedi 15 odsto sredstava odnosno 120 miliona dolara. Predvdjeno je da u poslovima obnove železničke infrastrukture u Srbiji ruske kompanije učestviju sa 70 odsto, a srpske sa 30 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: