Fiskalna strategija za 3 godine

Neto strane direktne i portfolio investicije bi u naredne tri fiskalne godine trebalo da iznose u proseku oko 2,3 milijardi evra godišnje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.11.2012.

13:29

Default images

Kako je navedeno u Fiskalnoj strategiji, dokumentu kojim Vlada Srbije definiše strategiju za 2013. godinu, sa projekcijama za 2014. i 2015, osnovni ciljevi makroekonomske politike u Srbiji su makroekonomska stabilnost, ekonomski oporavak i ubrzanje rasta, kao i povećanje zaposlenosti i životnog standarda.

Ekonomski oporavak i ubrzanje privrednog rasta očekuje se u 2013. i naredne dve godine na bazi fiskalnog prilagođavanja i sprovođenja strukturnih reformi koje obezbeđuju povećanje izvoza, štednje, produktivnosti i konkurentnosti, kao i na bazi očekivanog poboljšanja stanja ekonomija evrozone koje bitno utiču na privrednu aktivnost i zaposlenost u Srbiji.

Osnovni makroekonomski okvir za naredne tri fiskalne godine predviđa ubrzanje privrednog rasta uz smanjenje makroekonomskih neravnoteža, pre svega inflacije i deficita tekućeg računa. Pri tome, rast ekonomske aktivnosti ograničavaće rastuće potrebe u pogledu finansiranja platnog bilansa i finansiranja javnog sektora, navedeno je u dokumentu koji je vlada juče usvojila.

Nakon oštrog pada zaposlenosti i životnog standarda u periodu 2009-2012. godine, očekuje se u 2013. godini ublažavanje pada zaposlenosti, a od 2014. godine ubrzavanje privrednog rasta i povećanje zaposlenosti stanovništva radnog uzrasta, kao glavnog pokazatelja stanja na nacionalnom tržištu rada.

U 2012. godini očekuje se realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od dva odsto.

Kako je navedeno, revidiran je naniže rast BDP u 2013. godini na dva odsto, pre svega, zbog zaoštravanja krize javnog duga u zoni evra i negativnih izgleda u pogledu ekonomskog rasta najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera.

Sprovođenjem mera fiskalne konsolidacije u 2013. godini, kao i mera u pravcu poboljšanja poslovnog i investicionog okruženja, otkloniće se prepreke uspešnom poslovanju privrede, što će omogućiti stvaranje osnove za stabilan i održiv rast u narednim godinama.

Fiskalna konsolidacija neće u većoj meri uticati na usporavanje rasta privredne aktivnosti u 2013. godini, dok će njeni efekti na ekonomski rast u srednjem i dugom roku biti značajni.

Ubrzanje rasta BDP na 3,5 odsto u 2014. i četiri odsto u 2015. godini zasnovano je na rastu neto izvoza i na postepenom oporavku potrošnje i investicione aktivnosti.

Projektovana prosečna stopa rasta za naredne tri godine od 3,2 odsto omogućiće povećanje zaposlenosti tek u 2014. godini uz porast produktivnosti koji bi povećao međunarodnu konkurentnost privrede.

Takođe, cilj fiskalne politike je snažno smanjenje ukupnog fiskalnog deficita sa 6,1 odsto BDP, u ovoj godini, na 3,6 odsto u 2013. godini i jedan odsto u 2015. godini. Učešće ukupnog duga države u BDP-u treba da se smanji sa 65,2 na 58,4 odsto u 2015. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: