Dobijamo kanal Dunav-Morava-Vardar?

Postoji veliko interesovanje stranih investitora za izgradnju plovnog puta Dunav-Morava-Vardar, na koji Srbija čeka poslednjih 100 godina.

Izvor: Tanjug

Subota, 24.11.2012.

14:54

Default images

Ministarstvo prirodnih resursa trenutno pregovora o stvaranju uslova za pripremu i obezbedjivanje finansijske podrške za izradu prostornog plana rekao je ministar Milan Bačević.

Veliko interesovanje za taj projekat pokazuju Rusija, NR Kina, Nemačka, Makedonija, Grčka.

"To je najveći projekat na koji Srbija u ovom trenutku može da računa za desetine decenija i najveći projekt koji ova država može da sprovede. Što se tiče izrade prostorno planske dokumetacije, mislim da je ovo ministarstvo spremno da je kompletno završi do polovine iduće godine", smatra Bačević.

Prema ministru, do polovine 2013. biće dovedeni do kraja mnogi razgovori sa potencijalnim investitorima.
"Nadam se dobrim rezultatima tih razgovora tim pre što je u razgovore o ovoj temi uključen i predsednik Tomislav Nikolić", zaključio je Bačević.

Bačević je rako da je izgradnja Južnog toka ušla u zakonom predvidjeni postupak javnog uvida, koji ističe 6. decembra, a posle toga, na osnovu uradjenog nacrta zakona, će biti proglašen projektom od Nacionalnog značaja, čime se u velikoj meri olakšava i ubrzava sam proces početka realizacije, rekao je ministar Bačević Radioteleviziji Srbije (RTS). Prema Bačeviću, osnovni smisao čitavog postupka jeste da se izbegnu mogući nesporazumi i kašnjenja sa projektom oko eventualnih problema u postupku eksproprijacije.

Budući da je Srbija jedina na trasi Južnog toka koja taj gasovod još nije proglasila nacionalnim projektom i s obzirom da se i u javnosti čuje da Rusija ima primedbe zbog toga što se posao odugovlači, Bačević je kazao da postoje procedure koje moraju da budu ispoštovane kako da bi energetska transverzala što pre bila proglašena Nacionalnim projektom.

Ministar je istakao da veliko interesovanje za projekat ekspoloatacije uljnih škriljaca u Aleksincu pokazuju neke kompanije iz Narodne Republike Kine, kao i iz Estonije i Kanade.

"Bez obzira na naše prijateljske odnose sa Rusijom, bez obzira na pozitivna poslovna iskustva sa "Gaspromom" preko NIS-a, oni neće biti u grupi privilegovanih. Želimo da sprovedemo jedan medjunarodni tender, gde će posao dobiti onaj ko bude najpovoljniji", objasnio je Bačević.

Ministar je najavio da će tender biti raspisan krajem decembra ove godine.

Bačević je izjavio da je odluka o novoj milijardi dolara ruskog kredita Srbiji načelno doneta i da se čeka formalna potvrda vlade u Moskvi.

Taj kredit trebalo bi da bude odobren po kamati manjoj od šest odsto i sa rokom otplate od sedam godina, a prva tranša 300 miliona dolara biće na raspolaganju do kraja godine, rekao je ministar Bačević, komentarišući odobravanje ruskog zajma za budžet Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

135 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: