Budžet 2013. - radikalni zaokret

Predlog budžeta za 2013. godinu predstavlja radikalan zaokret u vođenju politike javnih finansija u Srbiji, izjavio je ministar finansija Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

11:45

Default images

Predstavljajući predlog budžeta za narednu godinu u Skupštini Srbije, Dinkić je istakao da će u 2013. budžetski deficit biti prepolovljen u odnosu na ovu godinu, a obezbeđeno je zaustavljanje eksponencijalnog rasta javnog duga i troškova za kamate.

On je izrazio nadu da će parlament podržati taj zakonski predlog jer on predstavlja prvi korak i temelj za stabilizaciju kompletne ekonomske politike u Srbiji.
Uredjenje javnih finansija nije dovoljno za izlazak iz krize, ali je temelj i prvi korak ka tome, rekao je Dinkić.
On je naveo da će zahvaljujući merama fiskalne konsolidacije deficit republičkog budžeta u narednoj godini biti 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a konsolidovani deficit, koji obuhvata i budžete pokrajine, lokalnih samouprava i organizacija obaveznog socijalnog osiguranja 3,6 odsto BDP-a.
Prema rečima Dinkića, deficit republičkog budžeta u narednoj godini biće 121,9 milijardi dinara, pošto će prihodi biti 965,7 milijardi dinara, a rashodi 1.087,6 milijardi.
To je smanjenje za više od 80 milijardi dinara u odnosu na planirani deficit republičkog budžeta u 2012. godini, dodao je Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: