Šta koči gradnju Koridora 11?

Od auto-puta koji će povezati Beograd i Čačak žitelji Zapadne Srbije očekuju brži razvoj i privlačenje stranih i domaćih investitora.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.11.2012.

15:04

Default images

Međutim, oni kroz čija imanja će proći trasa Koridora 11 još nisu rešili pitanje eksproprijacije, bilo da je u pitanju čisto zemljište, ili pak objekti koji će morati da se ruše.

Pored tih nejasnoća, situaciju je dodatno zakomplikovala procena cene zemljišta, gde je kvadratni metar procenjen na samo 100 dinara.

Radovi na koridoru 11 polako se zahuktavaju pripremnim aktivnostima za buduću trasu auto puta od Ljiga prema Čačku. Problemi koji bi mogli da uspore putare odnose se na eskproprijaciju, zbog nelogične procene vrednosti zemljišta.

"Ako samo pređem jedan korak preko ovog potoka, za 50 posto sam siromašniji sa ove strane, nego što sam bogatiji sa one strane. Jeste da su u pitanju dva susedna sela, ali se nalaze u istoj opštini Gornji Milanovac, a deli ih samo potočić" kaže Rajko Todorović iz sela Ručići.

"E tu dolazimo do jednog apsurda, jer je ovde zemljište četvrte klase, koja je procenjena na 100 dinara, a u susednom selu Boljkovci zemljište šeste klase je procenjeno na 150 dinara po kvadratnom metru", kaže on. Bračnom paru Žižović budući auto put proći će kroz dvorište, na par metara od porodične kuće, koja će ostati, ali će štala morati da se sruši. Angelina i Milivoje se čude kako je tako nisko procenjeno zemljište po selima na trasi koridora 11.

"Da smo zadovoljni nismo. Dva piva metar kvadratni zemlje, to stvarno ni paklo cigara nema da se kupi, to je stvarno mnogo malo", kaže Angelina.

"Ono bi trebalo da se prizna svima sve jedno", kaže Rajko.

Za razliku od Žižovića, porodična kuća Borivoja Radojičića moraće da se sruši. Ali umesto dolaska komisije za odštetu, dobio je sudski poziv na glavni pretres sa preduzećem Koridori Srbije, jer je kako on smatra odbio da stavi potpis na prodaju zemljišta.

"Jer ja kad potpišem za zemlju za kuću mi može dati koliko on hoće, razumeš li, nema tu dovoljno, znači potpisao sam. Zato ja nisam hteo da potpišem dok ne dođe ta komisija. I sad čekam to da dođu, da izvrše procenu. I niko mi nije ponudio naknadu za kuću, ništa, a idem na sud", kaže Radojčić.

Žitelji Ručića kažu da ima 20-tak procenata onih koji su pristali da za 100 dinara prodaju kvadratni metar svog zemljišta, ali je reč o vikendašima i onima koji žive u gradovima.

Velika većina nezadovoljnih su upravo oni koji žive na zemlji i od zemlje, koja ni na jednoj trasi auto puta u Srbiji nije tako nisko procenjena kao u opštini Gornji Milanovac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: