"Nemamo kapacitet za fiksni kurs"

Srbija nema kapacitet za fiksni devizni kurs jer je bilans plaćanja negativan više od 10 odsto, ocenio je državni sekretar u Ministarstvu finansija Vlajko Senić

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.11.2012.

13:48

Default images

"Juče je na račun Narodne banke Srbije uplaćeno 750 miliona dolara, što će uticati na stabilizaciju kursa", rekao je Senić podsetivši da se Srbija zadužila pod uslovima pod kojim se zadužuju članice EU, osluškujući međunarodno tržiše.

Devizni kurs u Srbiji dugoročno bi stabilizovala "eksplozija izvoza", koja bi dovela do pozitivnog bilansa plaćanja, rekao je Senić.

On je ukazao da je problem to što u Srbiji nikako da se prihvati činjenica da se kurs određuje na tržištu.

Ekonomista Miroslav Prokopijević ne deli Senićevo mišljenje već smatra da je "kurs u Srbiji, isto kao i penzije, stvar debele politizacije i nije tržišna kategorija".

Postoji kvazikurs koji određuje Narodna banka Srbije, smatra Prokopijević, uz ocenu da je stopa inflacije visoka, i da ide ka 15 odsto jer je kurs politizovan.

On je ukazao da na rast inflacije ne utiču visoke cene hrane jer i u drugim zemljama istočne Evrope hrana učestvuje 35 odsto u potrošackoj korpi, a inflacija je šest odsto u Mađarskoj, 3,4 odsto u Češkoj, 3,2 odsto Litvaniji.

"Inflacija postoji samo ako država pušta više dinara nego što tržište može da aposrbuje", kazao je Prokopijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: