Prvi maj: Radnici ne žele da rade

Industrija odeće "Prvi maj" iz Pirota, koju je prošlog meseca privatizovala slovenačko-engleska kompanija "AH Grupa" suočila se s problemom i pre početka rada.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.11.2012.

16:44

Default images

Naime, radnici zbog malih plata ne žele da rade za nove vlasnike, već da odu uz socijalni program.

U fabričkom restoranu su sa radnicima razgovarali direktorka kompanije "AH Mura Prvi maj" Miša Flegar, generalni direktor Industrije odeće "Prvi maj" Veljko Krstić i vlasnica "AH grupe" Mojca Lukančić.

Radnici koji nisu želeli da budu imenovani rekli su novinarima nakon sastanka da su novi vlasnici ponudili 500 novih ugovora o radu.

Od tog broja, više od sto radnika potpisalo je ugovor, a za socijalni program se izjasnilo 270 radnika.

Poslovodstvo je najavilo da će se o tom slučaju oglasiti kasnije.

"Prvo su nam ponudili bruto platu od 18.800, a sada nam nude bruto platu od 28.000 dinara. Sve to nam liči na prevaru. Nema šta da čekamo. Nisam potpisao ugovor. Radim 23 godine i izabraću socijalni program. Sindikati kažu da nam država garantuje socijalni program. Izabraću soluciju 300 evra po godini radnog staža", kazao je novinarima radnik Aca Marjanović.

Englesko-slovenačka kompanija "AH Grupa" je krajem septembra kupila tri proizvodne hale "Prvog maja" za 2,1 milion evra. U fabrici trenutno radi 1.500 radnika.

Od SIEPE će novi vlasnik "Prvog maja" dobiti podsticaj od 6,65 miliona evra za zapošljavanje 1.328 radnika, odnosno 5.000 evra po radniku. Ukupna investicija treba da iznosi oko 11 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: