"Izmene Zakona zbog izbora Saveta"

Usvajanje izmena Zakona o NBS u što kraćem roku neophodno je zbog potrebe izbora u zakonskom roku članova Saveta guvernera.

Izvor: Beta

Četvrtak, 01.11.2012.

13:38

Default images

Kako je rekla guverner NBS Jorgovanka Tabaković u obrazložneju izmena zakona u Skupštini Srbije, iako Srbiju na to ne obavezuju pravila u EU, NBS odlučila da predloži nekoliko izmena i dopuna zakona i da se to uradi pre izbora članova Saveta NBS, kako se oni ne bi menjali svi odjednom, već postepeno.

Kod prvog izbora članova Saveta NBS predsednik Saveta biraće se na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu godinu, a svaki naredni izbor predsednika i članova Savete biće na pet godina.

Kod prvog izvora direktora Uprave za nadzor finansijsih institucija taj funkcioner će imati mandat od pet godina, a svaki naredni izbor biće na period od šest godina.
Tabakovićeva je istakla da su primedbe Evropske centralne banke, MMF i Evrpske komisije, na Zakon o NBS, usvojene pre tri meseca, predimenzionirane u javnosti i da je NBS imala dobru saradnju sa tim institucijama.

Ona je rekla da raspravu o amandmanima ne očekuje pre ponedeljka, 5. novembra, tako da će biti vremena da se razmotre predložene izmene Zakona o NBS.

"Razog izmena Zakona o NBS je da se propisi približe zakonodavstvu EU, imajući u vidu strateško opredeljenje Srbije za pristupanje EU", rekla je Tabakovićeva.

Izmenama tog zakona je, kako je pojasnila, precizirano da je NBS nadležna za zašitu prava korisnika i kontrolu penzijskih i investicionih fondova. Tabaković je rekla da "nisu na mestu primedbe da je ovo popravni zakon, jer je prvi put zakon predložila poslanička grupa, a sad NBS".
Ona je istakla da je predlog da se od sledećeg izbora viceguvernera i na njih primeni stepenovanje tog mandata, a da ostaje mandat novoizabranih viceguvernera od šest godina.

Kako je predložila NBS, nakon isteka mandata viceguvernera izbaranih prema sadašnjem zakonu, kod prvog sledećeg izbora jedan viceguvernerbiraće se na period od četiri godine, drugi na tri, a ostali na dve godine, dok će svaki naredni izbor viceguvernera biti na period od šest godina.

Predvidjeno je da novim izmenama Zakona o NBS bude potvrdjen mandat funkcinera izabranih do dana stupanja na snagu tih izmena.
Govoreći o preciziranju pravne zaštite funkcionera NBS u slučaju razrešenja, Tabakovićeva je ocenila da Srbija u tome nema dovoljno iskustva i očekuje da će se o toj zakonskoj odredbi raspravljati u Skupštini.

Zbog rasprave o izmenama Zakona o NBS, koji je usvojen 4. avgusta, prekinuta je tekuća sednica parlamenta.

To je drugi put da se prekida sednica započeta 23. oktobra. Prvi put je prekinuta zbog usvajanja Zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka, koji je omogućio da se Nova Agrobanka pripoji Poštanskoj štedionici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: