Knežević: Baz hrabrosti za reforme

Nova vlada je u prvih 100 dana rada uspela da zaustavi rast javnog duga i pokušala da reši probleme likvidnosti i budžeta, na čemu joj treba odati priznanje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 01.11.2012.

12:04

Default images

Ovo je izjavio predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević navodeći da je Vlada zatekla izuzetno tešku situaciju, ali da i dalje vuče iznuđene poteze i nema hrabrosti da već u prvoj godini započene najradikalnije reforme da bi se obezbedilo funkcionisanje privrede na realnim ekonomskim parametrima.

"U prvih sto dana vlade najviše vremena je potrošeno na snalaženje i popis inventara. Moramo priznati da je vlada zatekla izuzetno tešku situaciju", rekao je Knežević.
Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, pokušala "vatrogasnim merama" i urgentno da reši probleme koji su pretili da ugroze likvidnost i budžet cele zemlje, što je za pohvalu.
Ipak, veliki deo donetih mera je više kratkoročnog karaktera, zbog čega su privrednici i dalje zabrinuti, kazao je Knežević.

On je rekao da je dobro što je Ministarstvo finansija i privrede ukinulo oko 130 parafisklanih obaveza, ali nije dobro - što je povećan PDV koji će smanjiti promet u maloprodajama, podignuta stopa poreza na dobit i što su povećane akcize, jer sve to dodatno opterećuje privredu.

"Kada se preračunamo, tačno je da ćemo uštedeti na ukidanju firmarina, ali je taj deo pet puta manji od troškova koje će izazvati povećanje PDV - a, poreza na dobit i akciza", istakao je predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća. Knežević je naglasio da se država diplomatijom u ekonomiji udvarala svim mogućim socijalnim problemima, zbog čega sada ne zna šta će sa najvećim delom privrede niti penzionerima.
Privrednici su, kako je rekao Knežević, predlagali odredjene mere o kojima se sada ne govori u javnosti, a usmerene su na rasterećenje privrede, suzbijanje "sive ekonomije" i "crnog tržišta", donošenje strukturnih zakona, kao što je zakona o zanatstvu, promena zakona o radu, zakona o javnim nabavkama, koji je već prošao javnu raspravu.
On je naglasio da se, takodje, moraju smanjiti subvencije koje idu privredi i državnim preduzecima.
"Mora se kontrolisati svaki dinar potrošnje iz budžeta i moraju se smanjiti diskreciona upravljanja tih sredstvima. Mi ne vidimo da vlada ima nameru da se uhvati u koštac sa 173 preduzeća kojima se na osnovu subvencija daje 700 miliona evra godišnje", napomenuo je Knežević.
On je rekao da se ništa ne preduzima ni po pitanju promena u oko 1.300 preduzeća koja još nisu privatizovana.
Trend otpuštanja radnika, prema njegovim rečima, najverovatnije će biti nastavljen i na to će dodatno uticati zakon o oročenom placanju ukoliko se bude rigidno primenjivao, jer će dovesti do dodatne blokade oko 30 odsto preduezeća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: