Nema protesta, sindikati odustali

Iako su dugo bili najavljivani, protesta sindikalaca ipak neće biti. Ovu odluku je posle višečasovnih razgovora donelo veće Saveza samostalnih sindikata.

Izvor: B92

Sreda, 24.10.2012.

16:06

Default images

Protesti se, kažu u sindikatu, odlažu, jer su cene životnih namirnica zbog kojih su i planirali protest - pale.

Za sada od vruće sindikalne jeseni nema ništa. Jedino je sigurna hladna zima. U Savezu samostalnih sindikata dugo se većalo, ali je na kraju ipak pala odluka da protesta ne bude.,

"Protest u ovom momentu, ovoga trenutka nije baš svrsishodan iz razloga što su naši zahtevi oko poskupljenja, oko cena, oko skoka svih energenata - devalvirani", kaže Dragan Zarubica, potpredsednik SSSS

"Znate kako, nekad treba doneti pravu odluku, možda nešto ne treba uraditi što smatrate da nije dobro. Možda smo mi pre mesec dana procenili da treba da uradimo protest koji bi bio dobro organizovan, i mi u to ne sumnjamo da bi bio dobro organizovan, ali morate slušati i neke signale sa strane, pa i neke ankete sa građanima", kaže Zarubica. U Ujedinjenim granskim sindikatima Nezavisnost smatraju da je situacija isuviše ozbiljna da bi mogla da se reši protestima.

"Ne može se izaći pola sata na ulicu i vikati 'Ua, dole' bez obzira ko je Ua, a ko je dole. Nego izaći i tražiti rešenje, odnosno tražiti takvu političku volju koja garantuje neko rešenje, ili početak procesa koji dovodi do rešenja, jer mnoge stvari su se toliko nagomilale, ne može ni Dačić, ni predsednik Nikolić, ni bilo ko na ovom svetu da u jednom danu reši ove probleme, ali mogu da počnu", kaže Branislav Čanak, predsednik UGS "Nezavisnost".

Grčki i španski scenario uključio je ljude iz skoro svih slojeva društva - i zaposlene i one bez posla, i studente. Pitanje je, međutim, ko bi, osim sindikalaca u Srbiji danas izašao na ulice. Premijer Ivica Dačić izjavio je da će vrlo brzo biti usvojen akt kojim će praktično biti izmenjen Zakon o utvrdjivanju maksimalnih zarada u javnom sektoru. Sindikati su ranije upozorili da taj Zakon najviše pogađa one sa najnižim primanjima uz zamerku da je usvojen bez konsultacija sa sindikatima i rasprave o njegovom sadržaju na Socijalno-ekonomskom savetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: