Sigurnost banaka plaćaju građani

Građani u Srbiji plaćaju sigurnost bankarskog sektora.

Izvor: Novosti

Sreda, 24.10.2012.

09:27

Default images

Ovo proizlazi iz činjenice da je gotovo svaki peti kredit problematičan, pa banke, kroz cene novih zajmova i svih ostalih usluga, to nadomeštaju od drugih klijenata.

Tako dobre platiše uz svoje, praktično plaćaju i dugove onih koji su na uzete kredite zaboravili.

"Trenutno najveći problem domaćeg bankarskog sektora je visok procenat nenaplativih kredita, čije je učešće u ukupnim kreditima oko 19 odsto", kaže za Novosti Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

"To je najgori rezultat u Evropi. Reč je o 3,2 milijarde evra problematičnih zajmova, za čije pokriće banke izdvajaju rezervisanja u visini od preko četiri milijarde evra. A to je „mrtav kapital“.

Kada se na ovo dodaju obavezne rezerve na izvore deviznog porekla, dobija se suma veća od šest milijardi evra.

"Zato je jasno da kamatne stope na kredite ne mogu da budu niže", objašnjava Dugalić.

"I ovde uredne platiše plaćaju ceh zbog neurednih, isto kao što se dešava i kod dugovanja za, na primer, struju ili grejanje, što je veliki problem".

Slučaj Agrobanke ove godine svakako je uzdrmao bankarski sistem. Od ponedeljka će štediše Nove Agrobanke biti klijenti Poštanske štedionice, tako da je isključena mogućnost velikih problema prvenstveno u nastupajućoj nedelji štednje.

Poznavaoci tržišta kapitala u nas ističu da sam slučaj Agrobanke nije toliko iskompromitovao bankarski sistem u Srbiji koliko jeste sigurnost i imovinska prava ulagača u našoj zemlji.

"Ako se vratimo unazad na uzroke koji su doveli do toga, može se reći da je iskompromitovan sistem nadzora bankarskog sistema, te sada više niko ne veruje bilansima banaka koje objavljuje NBS", ističu stručnjaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: