"Atak na akcionare Agrobanke"

Akcionari Agrobanke iz EU ocenili su da je najavljeno pripajanje Nove Agrobanke Poštanskoj štedionici još jedan atak na privatnu imovinu akcionara.

Izvor: B92

Utorak, 23.10.2012.

16:27

Default images

"Vlada Srbije je upućivanjem Narodnoj skupštini na hitno usvajanje Predloga zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banka, eksplicitno priznala da je Nova Agrobanka formirana na nezakonit način", piše u saopštenju zastupnika akcinara Agroabanke iz EU, kompanije Kvest investments (Qwest).

Ističe se da je time Vlada Srbije još jednom potvrdila da je raspolagala privatnom imovinom uloženom u banku na način suprotan propisima, pri čemu se može govoriti i o tome da su time bili ugroženi ulozi u "Novoj Agrobanci".

Imovina akcionara Agrobanke iz EU, dodaje se, prethodno je nizom nelegalnih postupaka Vlade Srbije i Narodne banke Srbije obezvredjena, a predloženim zakonom, kako se ukazuje, pokušava se i da se definitivno, suprotno propisima, oduzme i "utopi" u bankarski sistem Srbije.

"Pri ovome se istovremeno pokušava prikriti eksproprijacija imovine stranih ulagača i sprečiti da Vlada odgovara za svoje postupke. Ceo postupak se sprovodi na krajnje jednostavan način - iz jednog pravnog lica se 'izvlači' sve što je dobro, a poveriocima i akcionarima faktički ne ostavlja ništa, što je u potpunoj suprotnosti sa propisima", navode akcionari uz EU.

Po njiima, Agrobanka je uništena, a "Nova Agrobanka" formirana bez znanja poverilaca, štediša i akcionara iz EU čija je imovina eksproprirana formiranjem "Nove Agrobanke". Akcionari Agrobanke iz EU ukazuju da su bili potpuno izolovani od procesa donošenja odluka i da je rezultat toga izgubljenih 70 miliona evra imovine.

Vlada Srbije je Skupštini uputila Predlog zakona o preuzimanju imovine i obaveza problematičnih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije koji bi trebalo da omogući da se "Nova Agrobanka" pripoji Poštanskoj štedionici.

Nakon gašenja Agrobanke zbog velikih gubitaka, Vlada Srbije je osnovala "Novu agrobanku" koja je preuzela obaveze i depozite Agrobanke. NBS je Agrobanci maja ove godine oduzela dozvolu zbog gubitka 300 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: